ADI „ISO Mediu” solicită Guvernului modificarea Legii exproprierii

Conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „ISO Mediu” – din care face parte Consiliul Judeţean Braşov şi primăriile din judeţ – a anunţat că a transmis Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei o solicitare de modificare a Legii privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică. În cadrul unui comunicat de presă, președintele ISO Mediu, Gheorghe Sucaciu  explică pașii necesari pentru îndeplinirea obiectivului.

„Crearea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) este unul dintre cele mai importante obiective ale județului Brașov. În lipsa acestuia, unităților administrativ teritoriale le este imposibil să atingă țintele de reciclare, valorificare și deviere de la depozitare a deșeurilor, conform standardelor europene în vigoare asumate de România încă din 2007, la momentul semnării Tratatului de Aderare la Uniune.

Nu mai există timp pentru discuții teoretice și bune intenții vizavi de gestionarea deșeurilor în județul Brașov. Avem nevoie de infrastructuri publice pentru fiecare dintre etapele de procesare a deșeurilor.                                                                          

România are deja o hotărâre de condamnare formulată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în cauza C-301/17 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor privind depozitele neconforme de deșeuri municipale, unde județul Brașov a avut cel mai mare număr de obiective.

Dacă prin eforturile tuturor instituțiilor statului s-a reușit intrarea pe un făgaș de soluționare a acestei probleme și în acest moment lucrările de închidere a depozitelor neconforme sunt în plină implementare, este nevoie urgent să luăm toate măsurile pentru a evita repetarea experienței procedurilor de infringement și în privința celorlalte etape de procesare a deșeurilor.

ADI ISO MEDIU a întreprins demersuri, în domeniul salubrizării localităților, pentru a veni în sprijinul Consiliului Județean Brașov, transmițând Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației o solicitare de inițiere a procedurilor de completare a Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării obiectivelor de interes național, județean și local, astfel încât procesul de accesare a fondurilor europene să fie facilitat.

Avem nevoie de infrastructură și invităm membrii partidelor politice, cu precădere a celor care constituie o majoritate guvernamentală și parlamentară, să susțină inițiativa de completare a Legii 255/2010, astfel încât amplasamentele viitoarelor obiective de investiții să ajungă în proprietatea Consiliului Județean Brașov și să se reușească absorbția fondurilor europene. Județul Brașov a pierdut deja o finanțare, nu putem permite să o pierdem și pe cea de a doua. “, președinte ADI ISO Mediu Gheorghe Sucaciu.

smid2 smid3 smid4 smid1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *