Peste 28 de milioane de euro din bani europeni pentru extinderea rețelelor de apă și canal din zona Făgărașului

În data de 5 ianuarie a fost semnat contractual de finanţare pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de apă şi canalizare din judeţele Braşov şi Sibiu. Valoarea totală a proiectului a de 174 milioane euro, fondurile fiind asigurate în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.
Investiţiile prevăzute în proiect vor fi realizate în 19 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Sibiu şi 7 UAT-uri din judeţul Braşov. Acestea din urmă sunt municipiul Făgăraş, comunele Lisa, Voila, Recea, Mândra, Beclean (cu satele arondate) şi Consiliul Judeţean Braşov, ele fiind membre în cadrul ADI Apa Sibiu.  Valoarea totală a investiţiilor pentru judeţul nostru este estimată la 28.664.171 euro. Din suma repartizată judeţului nostru, Consiliul Judeţean (în calitate de membru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Sibiu) va asigura o cofinanţare de 538.886 euro.
După ce a fost semnat contractul preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a menţionat că „în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Braşov din anul 2020, am aprobat studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici şi cota de cofinanţare a Judeţului Braşov pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Sibiu şi Braşov. Totodată, am aprobat strategia de tarifare a serviciilor de apă-canalizare, conform rezultatelor din analiza cost-beneficiu. O altă hotărâre pe care am aprobat-o atunci a fost cea privind actualizarea Master Planului pentru indicatorii tehnici, economici şi a listelor de investiţii prioritare pentru infrastructura de alimentare cu apă, colectare şi tratare a apelor uzate. Aceste două hotărâri erau indispensabile pentru semnarea contractului de finanţare şi accesarea fondurilor europene. Mă bucur că am ajuns în punctul în care putem da startul extinderii şi modernizării infrastructurii de alimentare cu apă şi canalizare existente în Ţara Făgăraşului”.
Acesta a precizat că pregătirea documentaţiei aferente acestui proiect a început în anul 2016, când a fost iniţiat studiul de fezabilitate. Prima versiune a documentului a fost elaborată în luna august 2017. Documentaţia a fost pregătită împreună ci experţii BEI PASSA şi JASPERS, fiind necesare o serie de justificări, completări sau modificări ale documentaţiei iniţiale, concretizate în patru revizuiri (martie 2018, decembrie 2018, august 2019, februarie 2020).

Potrivit proiectului, populaţia totală care va beneficia de lucrările de extindere şi modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare este de 133.128 locuitori, din care 73.618 locuitori (55%) sunt din judeţul Braşov. Practic, 37.182 de cetăţeni din Ţara Făgăraşului vor beneficia de servicii de furnizare a apei potabile, ca urmare a investiţiilor care vor fi realizate în alimentarea cu apă, iar 36.436 de locuitori vor fi racordaţi la canalizare, după finalizarea investiţiilor în infrastructura de apă uzată.
Proiectul prevede reabilitarea rezervoarelor de apă de la Iaşi şi Pojorta, şi construirea de rezervoare noi la Iaşi, Dejani şi Toderiţa, dar şi reabilitarea a 16,9 km de conductă de aducţiune care furnizează apa potabilă din sursa Pojorta către reţelele operate în localităţile Făgăraş, Beclean, Dridif, Voivodeni şi Ludişor. De asemenea, pentru alimentarea cu apă a localităţilor Săvăstreni, Săsciori, Toderiţa şi Mândra se va realiza o staţie de pompare, o conductă transport cu o lungime de 15,03 km şi vor fi reabilitată o porţiune de 4,2 km de conduct.
O altă staţie de pompare, plus o conductă de alimentare de 7,77 km, va fi amenajată pentru alimentarea cu apă a localităţilor Dejani, Recea, Berivoi şi Gura Văii.
În ceea ce priveşte canalizare, în proiect este prevăzută extinderea şi reabilitarea reţelelor pe o lungime totală de 6,17 km, dar şi reabilitarea saţiei de epurare a apelor uzate din Făgăraş.
De implementarea proiectului se ocupă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare ADI APA Sibiu, prin operatorul regional Apă Canal Sibiu SA. Toate lucrările de investiţii se vor realiza în următorii trei ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.