CSM Făgăraș, afectată de reducerea bugetului local. Primarul: Grupele de copii sunt prioritare

Autoritățile locale construiesc bugetul pentru 2021, însă va fi unul deficitar. Primăria Făgăraș va reduce din cheltuieli, având în vedere că specialiștii de la nivel european avertizează că anul viitor ne vom confrunta cu o criză financiară fără precedent. De altfel, primarul Gheorghe Sucaciu a declarat chiar în cadrul ceremoniei de învestire în funcție că ne așteaptă o recesiune. Printre cei afectați vor fi și jucătorii „echipei mari” a CSM Făgăraș, în favoarea investițiilor în infrastructura rutieră, de educație și de sănătate.

„În atribuțiile de primar este și formarea bugetului local pe anul viitor. Am avut o discuție cu conducerea clubului sportiv și am prezentat o situație pentru anul financiar 2021. Le-am solicitat să prezinte un plan de restructurare și diminuare a cheltuielilor, pentru a face economii. Se preconizează o criză financiară mai mare decât în 2010, iar noi avem foarte multe proiecte în implementare și cofinanțări.

Am mai solicitat conducerii ca activitățile pentru copiii din cadrul clubului să fie prioritare, iar noi vom asigura cheltuielile. Pentru echipa mare nu mai avem posibilitatea de finanțare anul viitor, sunt sume astronomice pentru bugetul municipiului. Sunt două posibilități: prezentarea unui plan de reorganizare pentru reducerea salariilor și a cheltuielilor, ca să rămână în Liga Națională, sau să discute cu federația ca să meargă în liga inferioară. Măsurile vor fi luate la nivelul tuturor instituțiilor subordonate Primăriei Făgăraș, nu doar la CSM. Avem nevoie de bani pentru a reabilita și moderniza drumuri, școli, spital”, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu.

Explicațiile primarului au venit la solicitarea jurnaliștilor, după ce consilierul local Lucian Cupu, PNL, a publicat pe o rețea de socializare „o scrisoare deschisă către făgărășeni”, în care susține că „e usor sa demolezi ….Mai greu e sa construiesti ! Am aflat cu stupoare ca dl. primar ar vrea sa taie aripile echipei de handbal a Fagarasului ! A fost oare frumos sa ne mandrim cu numele orasului vreo 4 ani de zile in Liga Nationala a Romaniei? A dat bine la imagine? Acum nu mai e nevoie de echipa si o lasam pe drumuri? In sport, performanta se atinge greu…..Trebuie ani de truda, de efort si sacrificiu. […] Cer public dlui primar sa renunte la ideea de a fringe aripile sportului din Fagaras si voi cere in cadrul Consiliului Local sa gasim solutii pentru pastrarea sprijinului echipei de handbal in Liga Nationala si a sportului Fagarasan !”.

Reacțiile făgărășenilor în mediul online sunt împărțite. În timp ce unii se declară nemulțumiți că se reduce finanțarea clubului, alții spun că performanțele echipei sunt slabe și finanțarea nu este justificată, iar banii ar trebui investiți în sport la scară largă, pentru susținerea copiilor.

„Lucian Cupu, de când am revenit în Făgăraș am ținut asta pentru mine, însă acum o să spun public ce cred despre echipa de handbal. Tone de bani publici băgați în sportul de performanță sunt o eroare majoră de management administrativ. Majoră. Și nu doar în Făgăraș. Oriunde. E mai benefic pentru societate ca sportul de performanță să aibă finanțare privată, cel puțin în sporturile care-s și spectacol, deci atrag audiență. Asta atrage după sine existența și evoluția cluburilor în care există viziune și eficiență managerială și căderea celor care-s găuri negre. Banii publici cred tare că ar trebui să meargă la sportul de masă, adică la facilitarea și sprijinirea sportului practicat de populație, ceea ce ar reduce, implicit, cheltuielile din sănătate. […]

Banii publici au mai mult sens când finanțează grupe de copii și juniori, și asta acolo unde ajută și la crearea unei culturi educaționale de calitate, unde antrenorii sunt lideri și educatori, nu zbiri. Ce aduce echipa de handbal despre care vorbiți comunității? Mândrie? La ce ajută aceasta? Am practicat handbalul înainte să plec din Făgăraș pentru 22 de ani, iar la revenire am dorit să reiau contactul și am fost la două meciuri din liga națională. După care am ales să nu mai calc vreodată la așa ceva. Meciurile de handbal, în Făgăraș, au luat locul fotbalului ca ocazii de a unii oamenii în URĂ. […]

Te invit pe dumneata să lași apelurile la nume din trecut și să vă gândiți la viitorul copiilor făgărășeni, care nu vor evolua din mândria că avem echipă pe ultimele locuri în liga națională, când tatăl se-ntoarce suduind de la meci, ci vor evolua făcând mișcare și fiind antrenați de profesori și antrenori de calitate, în baze sportive de calitate. […] Chiar, puteți să ne spuneți un student care vrea să se-ntoarcă acasă, după facultate, pentru că-i mândru de CSM Făgăraș în Liga Zimbrilor?”, a răspuns un făgărășean.

foto: fb/CSM Făgăraș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.