Spuneți  NU violenței  domestice!

Victimele violenței domestice care decid să iasă din relațiile abuzive, sau persoanele apropiate victimelor care doresc să ajute, au la îndemână un nou instrument digital gratuit – Aplicația Bright Sky România, care oferă  asistență și informații utile în astfel de cazuri. Aplicația este destinată atât specialiștilor, cât și persoanelor care sunt în căutare de informații referitoare la violența domestică, siguranța în mediul on-line, hărțuirea.

Cele mai accesate funcții ale aplicației sunt:

  • căutarea celui mai apropiat serviciu de asistență;
  • completarea chestionarului de evaluare a riscului;
  • ghidul de siguranță online;
  • căutarea de informații generale din meniul aplicației (cauzele și consecințele violenței domestice, ordinul de protecție).

Totodată, aceasta dispune de o funcție – jurnal care are rolul de a ajuta potențialele victime în strângerea dovezilor (poze, mesaje necesare documentării abuzului).

 

Reamintim că aplicația a fost dezvoltată și adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat al Fundației Vodafone România cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania. Bright Sky RO este disponibilă în AppStore și Google Play store, în limbile română, engleză și maghiară, indiferent de rețeaua de telefonie mobilă, pe dispozitivele Android sau cu sistem de operare IOS.

 

Dacă sunteți în situația să fiți martorul unei agresiuni în familie, Poliția Brașov vă recomandă să aveți în vedere următoarele:

  • dacă ați auzit țipete, certuri, sau chiar surprindeți episoade de agresiune fizică/psihică, sfătuiți victima să solicite ajutor instituțiilor responsabile și sunați la 112 pentru a anunța cele întâmplate.
  • În cazul în care sunteți martor al unui episod de violență în familie, alegeți-vă cu mare atenție reacția față de agresor! Nu ripostați cu violență în cazul în care asistați la un act de agresiune în familie și doriți să luați apărarea victimei.
  • Informați victima sau reamintiți-i de posibilitatea de a cere emiterea unui ordin de protecție provizoriu (poliția îl poate emite pe loc pe o durată de 5 zile) sau a unui ordin de protecție (instanța îl poate emite pe o durată de până la 6 luni). 

Nu așteptați să fie prea târziu!

Sunați la 112!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *