Siguranța navigării pe internet!

Dezvoltarea tehnologiilor informaționale și evoluția Internetului au, din păcate, și multiple efecte adverse, printre care și folosirea datelor personale în interes comercial.

Petrecerea timpului din ce în ce mai mult în mediul on line, aduce noi ”probleme” părinților și elevilor – securitarea și confidențialitatea datelor personale.

 

Trebuie cunoscut faptul că atunci când vă creați un cont pe o rețea de socializare, ”termenii și condițiile” nu trebuie doar ”bifate” ci este imperios necesar să fie citite cu mare atenție și doar după ce sunteți întru totul de acord, să bifați ca ”acceptate”. Curiozitatea de a citi tot conținutul fișierului, vă va conduce la aflarea faptului că dezvoltatorii rețelei vă cer acordul pentru a avea acces la contactele voastre, mesaje, camera foto, microfon, istoria conversațiilor, etc.!

”Setările de confidențialitate” trebuie parcurse în totalitate. Un cont poate fi public sau privat, deci printr-un cont privat  dețineți controlul asupra aparițiilor pe profilul dvs. Puteți chiar să ștergeți din postările anterioare nedorite sau inutile!

”Lista de prieteni” într-un cont privat, nu vă ajută să fiți în siguranță în totalitate! Acceptarea  necunoscuților în această listă, transformă contul în ”public”!

 

Orice  informație sau poză care este postată sau trimisă cuiva din ”lista de prieteni”, scapă de sub controlul vostru! Aceasta poate fi salvată, modificată, trimisă unei terțe persoane sau chiar postată pe internet !

Dacă sunteți deranjați de conversații incomode sau persoane care vă ”agresează”, puteți oricând să opriți conversațiile prin opțiunile de blocare sau de raportare a contului respectiv din secțiunea ”Opțiuni de siguranță”.

Atunci când nu mai doriți să aveți cont pe o rețea de socializare, trebuie să știți că este o mare diferență între al dezactiva și al șterge ! Dezactivându-l, puteți oricând să vă reconectați cu datele dvs, putând fi  în continuare indexat în căutările online. Cererea de ștergere va fi preluată de rețea și în termen de 30 de zile vă puteți reconecta, dacă nu… atunci  contul va fi șters.

Să aveți grijă că site-urile declarate ca fiind fără costuri, nu sunt ”gratuite” deloc! Doar că plata nu se va face în bani, ci în informații, datele dvs. personale, etc. Pe net orice utilizator este ținta publicității, într-un fel sau altul, administratorii adunând date despre vârstă, educație, locul de muncă, relații, orientare politică, religioasă, etc. Chiar dacă alegeți să aveți conturile la ”privat”, totuși activitatea și interacțiunea pe care o aveți cu rețelele sociale permit algoritmilor de inteligență artificială să ”gândească” aceste lucruri.

 

Pentru a evita victimizarea în mediul online, Poliția Brașov recomandă:

  • Postați cu mare grijă fotografii cu voi sau cu familia voastră! 
    Atunci când doriți să încărcați fotografii sau filme pe site-urile pe care trebuie să vă creați profile, selectați fișierele cu mare atenție. Lista cu persoanele care vă pot vedea profilul trebuie sa fie cât mai scurtă, pentru a evita ca informațiile despre voi să ajungă și la alte persoane. Folosiți cu atenție camera web, fără a acorda tuturor acces pentru vizualizare. Nu uitați, fotografiile sau filmulețele, odată postate, pot rămâne pe Internet, chiar dacă le veți șterge!
  • Nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat.
    Fiți inspirați, folosiți și alte surse (cărți, reviste de specialitate) si creați-vă propriile opinii cu privire la ceea ce este adevărat sau fals. Astăzi, crearea unei pagini web sau postarea de informații reprezintă operațiuni simple la îndemâna multor persoane (inclusiv copii). În acest mod, o mare parte din informații sunt neverificate, existând riscul de a fi eronate. Fotografiile si filmele pot fi modificate pe calculator cu ușurință și pot înfățișa situații nereale.
  • Dacă cineva vă face să vă simțiți inconfortabil, puteți oricând să renunțați la comunicarea cu acea persoană. 

Nu sunteți obligați să stați pe Internet mai mult decât considerați că este necesar, nici să citiți  informații care provoacă neplăcere sau teamă. Puteți oricând să-i eliminați din lista de contacte pe cei cu care nu mai doriți să comunicați!

  • Dați dovadă de respect, chiar dacă nu-i cunoașteți pe cei cu care comunicați. 
    Aveți și voi obligația de a-i proteja pe alții. Nu trimiteți imagini sau mesaje jignitoare, agresive, obscene niciunei persoane, indiferent de situația de conflict în care vă găsiți. Hărțuirea, amenințarea, pornografia infantilă sunt infracțiuni prevăzute de Codul Penal, chiar dacă se petrec în mediul online, și determină intervenția autorităților.
  • Stabiliți împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului și a telefonului mobil.
    Obținerea consensului determină o conduită responsabilă din partea copiilor. Iată câteva aspecte sensibile asupra cărora este recomandat să vă puneți de acord:
  • durata zilnică a prezenței copiilor la calculator și pe Internet;
  • tipurile de site-uri si activitățile permise in familie, precum și cele interzise;
  • reguli privind datele personale (numele membrilor de familie, vârsta, numărul de telefon, fotografii, adresa, școala la care invață copiii, locul dumneavoastră de muncă, detalii privind cărțile de credit etc.)
  • programele instalate pentru a evita virusarea sau pierderea datelor de pe calculator;
  • comportamentul adoptat față de persoanele necunoscute din mediul virtual (chat, email, SMS etc.).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *