Finanţări nerambursabile pentru clădirile de patrimoniu

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a acordat prin Timbrul Monumentelor Istorice (TMI) finanţări nerambursabile pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanţare şi 30 noiembrie 2020.

  1. Priorităţile INP în vederea finanţării prin TMI sunt următoarele:
  • punerea în siguranţă a monumentelor istorice în pericol;
  • angajarea comunităţilor patrimoniale şi a comunităţilor locale în protejarea monumentelor istorice.
  1. Subprogramele pentru care s-au acordat finanţări nerambursabile în cadrul prezentei sesiuni şi sumele disponibile sunt următoarele:
  • subprogramul intervenţii de urgenţă (ante- şi post-dezastru) – 2.000.000 lei;
  • subprogramul de elaborare a documentaţiilor tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice – 1.000.000 lei.

Aici este lista cu rezultatele:

https://patrimoniu.ro/images/timbru/2020/Anuntrezultatevaluarefinala.pdf

IMG-20201104-WA0003Unul din proiectele câştigătoare a fost în Veneţia de Jos, comuna Părău: „la subprogramul la care am aplicat eu, primul, cel de intervenții de urgență, am fost pe locul 4 din 8 câștigători, iar cei ce au aplicat au fost în total 13. La al doilea subprogram au câștigat 17 din 42 cereri”. Interesant este că este primul an când se dă posibilitatea să primească finanțări și persoanele fizice deținătoare de monumente istorice. Din toți aplicanții la subprogramul 1 numai eu am fost persoana fizică. La subprogramul 1 este mai dificil de intocmit documentația, pentru că trebuie să găsești specialiști acreditați de Ministerul Culturii (arhitecți, ingineri) care să ajute la elaborarea proiectului”, a spuns Nicoleta Grancea, beneficiar al acestor tipuri de finanţări.

Proiectul din Veneția de Jos se numește “Punere în siguranță monument istoric “Casa Comaniciu”, cu o valoare totala de 154.146,67 ei, din care finantare nerambursabilă 138.732 lei.  

IMG-20201104-WA0002Lucrările de intervenție propuse se concentrează pe lucrări de subzidire, desfacerea tencuielii, rețeseri de zidărie, reparații, curățări și completări de zidărie, verificarea și consolidarea planșeelor din lemn, refacerea tencuielilor și intervenții de consolidare a elementelor de acoperiș aflate în pericol de prabușire. Proprietarii doresc să continue apoi proiectul cu restaurarea clădirii și reconstrucția vechii șuri. Parterul clădirii va fi amenajat ca un muzeu de istorie locală dedicat familiilor de boieri din sat, iar etajul va fi amenajat ca o casă de oaspeți.

Este important pentru sat ca fiecare locuitor să înțeleagă importanța patrimoniului local și păstrarea identității locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.