Mobilitatea școlară: pe jos sau cu bicicleta?

Făgărășenii sunt invitați joi, 16 iulie, de la ora 10,00 la o discuție despre mobilitatea școlară: cum se deplasează copiii la școală și cum îi pregătim pentru a alege mersul pe bicicletă sau pe jos ca principal mijloc de deplasare? Un webinar CIVINET ROMÂNIA, de această dată destinat nu doar specialiștilor din domeniul mobilității urbane și reprezentanților administrației publice locale, ci și cadrelor didactice și părinților. Înscrieri pe https://attendee.gotowebinar.com/register/4676723638733117456.
Timp de o oră și jumătate vor fi prezentate două studii de caz: unul de la Graz (Austria) și unul de la Făgăraș.
10,00 – 10,45 – Programul ”Experți în trafic”, un program școlar de pregătire a elevilor de clasa a-IV-a pentru a putea merge singuri cu bicicleta, în trafic, încă de la vârsta de 9 sau 10 ani. Programul se derulează la Graz (Austria) și vom vorbi cu Jörg Ofner și Melanie Troppe de la Austrian Mobility Research – AMOR, cei care anul trecut au instruit circa 2.000 de copii din Graz să poată obține ”permisul de biciclist”. Ce este ”permisul de biciclist”, cum se desfășoară trainingul propriu-zis și cum sprijină Primăria Graz această inițiativă vom afla în urma dialogului cu cei doi. Prezentarea se realizează cu sprijinul CIVITAS Metamorphosis, un proiect care încurajează transformarea orașului cu ajutorul copiilor și care pleacă de la premisa că cel mai bun indicator al unui oraș bine planificat și sustenabil este numărul de copii aflați în spațiul public.
10,50 – 11,30 – Municipiul Făgăraș s-a aflat în 2017 pe lista scurtă la European Mobility Award, unul dintre argumente fiind modul în care Primăria a reușit să atragă școlile în campaniile de promovare a mersului pe jos sau cu bicicleta. Multe dintre aceste campanii s-au permanentizat, încurajându-i pe cei mici să se deplaseze pe jos la școală, într-un efort comun al Primăriei și al mai multor cadre didactice. Vor fi alături de noi prof. inv. primar Gabriela Cocan, prof. Aurelian Curticapean și Dacia Sapatoru, consilier la Primăria Făgăraș, care ne vor împărtăși ideile și experiențelor lor. Municipiul Făgăraș are în implementare proiecte europene de 30 milioane de euro, care au o componentă importantă de mobilitate școlară: spațiul din jurul mai multor unități de învățământ (grădinițe, școli) urmează să fie pietonizat și echipat cu piste pentru biciclete, încurajând astfel deplasarea celor mici la școală, pe jos sau cu bicicleta, într-un mediu sigur, în care mașinile nu mai au acces.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.