Implementarea rețelelor 5G în România: Guvernul va crea un grup de lucru care să gestioneze riscurile și securitatea rețelelor

Guvernul vrea să înfiinţeze în perioada următoare un grup de lucru 5G interinstituţional care ar urma să identifice măsurile necesare asigurării securităţii reţelelor 5G din România, în acord cu recomandările UE, potrivit unui Memorandum aflat pe ordinea de zi a şedinţei de joi a Executivului. Grupul va fi compus din reprezentanţi de la ministere, SRI, SIE, STS, ANCOM, Autoritatea pentru Digitalizarea României ori CERT-RO şi va fi înfiinţat în termen de 10 zile de la aprobarea memorandumului de căre Guvern. Trei mari operatori, Orange, Vodafone şi DIGI, şi-au lansat încă de anul trecut reţelele 5G comerciale în România.
„Fiecare stat membru a realizat propria evaluare a riscurilor la nivel naţional cu privire la infrastructurile sale 5G. Rezultatul acestor evaluări este un Raport privind evaluarea coordonată la nivelul UE a riscurilor în materie de securitate cibernetică aferente reţelelor 5G şi setul de instrumente al UE cu măsurile de atenuare propuse. Setul de instrumente al UE identifică, de asemenea, un set de măsuri strategice şi tehnice esenţiale, precum şi acţiuni de sprijin destinate să consolideze eficacitatea acestora, care pot fi puse în aplicare de toate statele membre şi de Comisie. Comisia va continua să sprijine punerea în aplicare a abordării UE privind securitatea cibernetică a reţelelor 5G în general, precum şi să aibă iniţiative specifice în legătură cu măsurile şi obiectivele din setul de instrumente, în cazul în care poate aduce valoare adăugată”, se precizează în Memorandumul privind crearea Grupului de lucru 5G.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.