SIGURANȚA PE DOUĂ ROȚI!

Temperaturile în creştere au adus un număr tot mai mare de vehicule pe două roţi în trafic. Bicicliştii şi motociciliştii se bucură de vremea frumoasă şi folosesc aceste vehicule atât pentru deplasările obligatorii, cât şi pentru plimbările de plăcere. Prezenţa acestora în trafic înseamnă însă şi responsabilităţi suplimentare, atât pentru conducătorii vehiculelor pe două roţi, cât şi pentru autoturisme, autobuze sau alte mijloace de transport care participă la trafic.


Poliţiştii braşoveni transmit sfaturi pentru şoferi, legate de protejarea celor care utilizează motociclete sau biciclete. „Pentru deplasarea în siguranţă, poliţiştii le recomandă conducătorilor auto să nu folosească benzile speciale destinate bicicliştilor. Este interzisă staţionarea sau oprirea pe pistele speciale pentru biciclete. De asemenea, şoferii trebuie să păstreze distanţa laterală regulamentară în depăşirea oricărui vehicul pe două roţi, să se asigure temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda de rulare, să păstreze banda de circulaţie în viraje, să fie foarte atenţi înainte de a deschide portiera autovehiculului şi să nu claxoneze bicicliştii aflaţi la mică distanţă de ei în trafic”, a declarat comisarul Alina Ivan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov.
Sfaturi importante le sunt transmise şi biciciliştilor. „Să folosească pistele destinate bicicliştilor;  iar unde acestea nu există să conducă pe partea dreaptă a drumurilor publice, cât mai aproape de bordură sau acostament, să utilizeze echipamentul de protecţie, după lăsarea serii sau în condiţii de vizibilitate redusă, să  poarte îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante şi să doteze bicicleta cu far şi „ochi de pisică” pentru a reduce riscul de accidente, să se asigure temeinic înainte de a schimba direcţia de mers, sau de a vira spre stânga sau dreapta. Înainte de a efectua manevra, să efectueze semnalizarea cu cel puţin 50 m în localităţi, respectiv 100 m în afara localităţilor, să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice, sau să nu se agaţe de alte vehicule aflate în mers, să nu transporte obiecte care prin volumul ori greutatea lor stânjenesc sau periclitează circulaţia celorlalţi participanţi la trafic”, a mai precizat Alina Ivan. În plus, bicicliştii trebuie să se asigure temeinic înainte de schimbarea direcţiei de mers şi să semnalizeze din timp, să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice şi să nu se agaţe de alte vehicule aflate în mers, să nu poarte bagaje care ar stânjeni circulaţia lor sau a altor vehicule.
Motocicliştilor li se recomandă să folosească echipament de protecţia omologat, să adapteze viteza la condiţiile meteo, de drum şi de trafic, să nu ruleze în unghiul mort al autovehiculelor şi să păstreze o distanţa sigură faţă de maşini. De asemenea, starea tehnică a vechiculelor trebuie verificată perioadic şi este nevoie să se insiste asupra sistemului de rulare, de frânare şi de semnalizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *