A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la Cetatea Făgăraș

După aproape trei ani de la semnarea contractului de finanţare cu bani europeni a proiectului  „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului“, vor începe şi lucrările propriu-zise. Asta după ce autoritățile locale au avut de trecut printr-o serie de proceduri birocratice, care au consumat foarte mult timp. Practic, ieri, primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, a anunţat că au fost obţinute şi ultimele avize, respectiv cele de la Ministerul Culturii şi cel de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. De asemenea, edilul a precizat că în 7 mai a fost plătită şi taxa legală către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC). „Am emis deja ordinul de începere a lucrărilor însă, potrivit legislaţiei, după plata taxei către ISC mai trebuie aşteptat 10 zile până la deschiderea şantierului. Practic, cel mai târziu în 20 mai vor începe lucrările propriu-zise”, a declarat pentru bzb.ro, Gheorghe Sucaciu.
Valoarea totala a investiţiei este de 21.805.731 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 21.369.616 lei (reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului). Contractul de finanţare a fost semnat în luna iulie a anului 2017, proiectul urmând să se deruleze pe o perioadă de 30 de luni, în conformitate cu angajamentul luat în faţa Uniunii Europene.
Conform contractului de finanţare, proiectul trebuie finalizat cel mai târziu în anul 2023. Primarul Făgăraşului spune că şi-ar fi dorit ca aceste lucrări să înceapă mai repede, însă, până  să se ajungă la deschiderea şantierului a fost  nevoie de parcurgerea multor proceduri birocratice.
Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare şi punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului şi implicit lăţirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare, realizarea unor poduri de acces pe laturile de sud şi nord; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât şi în interior, precum şi a unor alei pietonale şi locuri de belvedere şi de odihnă.

One thought on “A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la Cetatea Făgăraș

  • constantin ionescu
    mai 9, 2020 la 6:25 am
    Legătură permanentă

    Parca anul trecut,zilele cetatii au fost mutate pe stadion,pentru a lasa front de lucru firmei care se ocupa de restaurarea cetatii……Sunt doua baraci de santier de 2 ani in spatele cetatii….La mai multi ani!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.