Lupii au dat atacul în Săsciori iar ursul, în Copăcel
Ca și anul trecut, din luna aprilie încep problemele cauzate de animalele sălbatice. Urșii care au ieșit din hibernare migrează de la munte spre zona de deal, astfel că în drumul lor atacă oile de la stânele întâlnite, dar și gospodăriile oamenilor. În Copăcel a avut loc primul atac din această primăvară, la un localnic căruia și anul trecut, ursul i-a distrus de două ori stupii cu albine. S-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică. Animalul a distrus de această dată doi stupi.
„Și anul trecut a fost ursul la această gospodărie, tot pe vremea aceasta, când încep ei să migreze de la munte. Coboară de la munte și în trecere spre zona de deal, se mai opresc și fac ravagii, pentru că culturile nu s-au format: nu e grâu, nu e ovăz și atacă unde găsesc hrană.“, ne-a spus Sorin Șuler, șeful AVPS Făgăraș.
Un alt atac a avut loc tot în noaptea de sâmbătă spre duminică la un saivan de oi, aflat pe un câmp între Săsciori și Recea. De data aceasta, lupii au omorât mai multe oi.
„Au mai fost probleme între Săsciori și Recea. Lupii au omorât 10 oi. Am trimis paznicul acolo și după cum am văzut semnele pe cadavre, au fost lupi. Noi știm, din evaluarea pe care o facem, că sunt trei lupi care umblă prin acea zonă, coboară de la munte. Acestea sunt primele probleme pe care le-am avut: cea de la Copăcel și cea de la Săsciori“, a mai spus Sorin Șuler.
Anul trecut nu a fost împușcat niciun urs. Ultimul animal împușcat aprobat de Minister a fost în 2018, în zona Șinca Veche, unde erau probleme mari din cauza urșilor. Potrivit ultimei evaluări făcute de AVPS Făgăraș, prin care potrivit legii modificate, gestionarii de vânătoare pot solicita cote de prevenție și intervenție Ministerului Mediului, în Țara Făgărașului, pe fondurile administrate de AVPS Făgăraș sunt 251 de urși.
„De acum încep problemele peste tot, pentru că urșii coboară de la munte, au ieșit din hibernare, se retrag în zona de deal, de peste Olt. Noi am făcut evaluarea speciilor de faună cinegetică, în special specii protejate, pe care mâine trebuie să o depunem la Agenția pentru Protecția Mediului și acolo la propuneri, în ceea ce privește cota de prevenție, pentru că s-a modificat legea și Ministerul trebuie să aloce pentru fiecare gestionar o cotă de prevenție și una de intervenție. Cota de prevenție înseamnă a-ți da un anumit număr de exemplare de împușcat înainte de a se întâmpla ceva, în zonele în care știm că ar fi probleme. Cota aceasta trebuie să o dea până în 15 mai. Mâine, noi depunem lucrarea de evaluare pentru speciile protejate: urs, râs, lup, pisică sălbatică, cu propuneri de cotă de intervenție și de prevenție și acolo am făcut propuneri de 27 de urși la nivel de Țara Făgărașului. “, ne-a mai spus șeful AVPS Făgăraș.
Potrivit legii, vânătorii pot doar să facă goane de împingere pentru a alunga animalele sălbatice. De asemenea, de anul trecut AVPS Făgăraș a achiziționat un tun cu ajutorul căruia să îndepărteze urșii din zonele cu animale și locuite de oameni.