Becleanul are buget! Proiectele de dezvoltare, o prioritate și în acest an

Continuarea investițiilor începute și pregătirea altor proiecte de dezvoltare ale comunei. Acestea sunt prioritățile autorităților locale din comuna Beclean pentru anul 2020. Consilierii locali s-au întrunit în ședință ordinară în data de 5 martie, iar unul din proiectele de hotărâre importante de pe ordinea de zi a fost aprobarea Bugetului local pentru anul 2020. 

În jur de 14 milioane de lei este bugetul comunei Beclean pentru anul 2020, din care  1.796.000 lei vin prin Direcția Finanțelor Publice, 500.000 lei de la Consiliul Județean Brașov, 1.004.000 lei din venituri proprii, 8.252.000 lei finanțare PNDL, 1.903.000 lei- finanțare europeană și 800.000 lei din excedentul anului trecut.

Investiții cu fonduri obținute prin câștigarea de proiecte

O sumă considerabilă de bani a fost atrasă de autoritățile comunei din fonduri externe, respectiv fonduri europene și fonduri guvernamentale, bani cu care au demarat deja mai multe proiecte în comună. Astfel că în acest an se are în vedere finalizarea lucrărilor începute, dar și continuarea realizării de proiecte pentru dezvoltarea comunei.

În linii mari, vrem să continuăm investițiile pe care le-am început în anii trecuți. Aici este vorba de Drumul Comunal 71 de la Hurez și de Căminul Cultural de la Hurez. De asemenea, este vorba de modernizarea celor două cămine culturale de la Calbor și Beclean. la toate cele trei cămine culturale se lucrează în momentul de față. Pentru DC71, drumul de la Hurez, s-a făcut o mică parte în toamnă, un podeț, dar când va permite vremea, constructorul va porni stația de asfalt și urmează efectiv pregătirea pentru asfaltare și asfaltarea lui. Sunt și alte lucrări  contractate. De exemplu, la Calbor se lucrează la reparația școlii. La Luța, la Căminul Cultural, tot ce a fost contractat, s-a finalizat. Căminul a fost reparat în toamnă“, ne-a declarat Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Lucrările la apă-canal, importante

Un alt proiect important care va demara în cel mai scurt timp este cel de aducțiune apă potabilă pentru satele Calbor și Boholț.

„De asemenea, mai avem un proiect major la Calbor și Boholț- aducțiunea de apă potabilă. Tocmai pentru aceasta am avut pe ordinea de zi, pentru a crea Gospodăria de Apă, intabularea zonei respective. Am făcut o dezmembrare dintr-un CF și am pregătit pentru a face o alipire, și ne trebuia o hotărâre de Consiliu Local, astfel încât în scurt timp să putem demara lucrările acolo. Avem autorizație de construcție, există o firmă care a câștigat licitația și când ne permite vremea, ne apucăm de treabă.  Un proiect destul de important care se află în evaluarea comisiei este canalizarea de la Beclean și Luța; am făcut licitația, sunt două firme care s-au înscris la aceasta și în această perioadă, comisia de evaluare va desemna pe unul dintre cei doi, ca să putem să ne apucăm în scurt timp și de canalizarea din Beclean, un deziderat al meu încă de când eram consilier“, a mai spus Claudiu Motrescu, primarul comunei.

Tot în cadrul ședinței ordinare a fost aprobată suma de 20.000 lei pentru începerea proiectului privind modernizarea și extinderea iluminatului public din comuna Beclean.

„De asemenea, sunt și noi proiecte. Sunt proiectele vizând iluminatul public, deoarece deplasându-mă la București, la Ministerul Mediului, am constatat faptul că în scurt timp vor deschide o sesiune de depunere de proiecte, în legătură cu iluminatul public. Dorim extinderea, modernizarea iluminatului public de la Beclean și pentru aceasta s-a aprobat în Consiliul Local executarea unui DALI pentru a-l avea pregătit atunci când se va deschide sesiune, pentru a-l putea depune imediat“, a mai spus primarul comunei Beclean.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.