Codlea, Făgăraş sau Prejmer. Trei variante pentru un Centru Integrat de Management al Deşeurilor

foto: arhiva

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Braşov vor merge joi la Bucureşti, la sediul Jaspers (instituţie care asigură consultanţă pentru pregătirea proiectelor europene), pentru a avea o discuţie pe tema realizării documentaţiei aferente Sistemului Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Braşov, în care vor fi incluse proiecte pentru care administraţia judeţeană va depune o cerere de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014 – 2020.  „La Bucureşti vom discuta opţiunile propuse de consultant în ceea ce priveşte colectarea şi tratarea deşeurilor. După această întâlnire ar trebui să avem variantele finale ale Master Planului privind managementul deşeurilor, care vor fi preluate în studiul de fezabilitate (prin care se va stabili valoarea investiţiilor necesare în judeţul Braşov în acest domeniu – n.r.). Noi ne dorim ca în acest an să fie semnat contractul de finanţare. Estimăm că în toamnă va fi depusă cererea de finanţare şi dacă evaluarea nu durează foarte mult, având în vedere că discuţiile se poartă atât cu autoritatea de management, cât şi cu experţii Jaspers, atunci ar trebui ca până la finalul anului contractul să fie şi semnat”, a afirmat Toaso Imelda, vicepreşedinte CJ Braşov, citată de bzb.ro.

Un nou depozit de deşeuri menajere în judeţ? 
Una dintre cele mai importante investiţii care ar urma să se realizeze în judeţul Braşov vizează amenajarea unui Centru Integrat de Management al Deşeurilor, unde să se facă tratarea şi eliminarea deşeurilor. Un astfel de centru va fi compus dintr-o staţie de tratare mecanică a deşeurilor, una de tratare biologică, una de compostare. Deocamdată nu a fost stabilit amplasamentul acestuia, în acest moment fiind în analiză trei variante. „În funcţie de rezultatul analizelor cost-beneficiu se va vedea care dintre cele trei va fi implementată. Pentru amenajarea acestui centru sunt luate în calcul terenuri de pe teritoriul administrativ al municipiilor Codlea şi Făgăraş sau al comunei Prejmer”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Totodată, ea a afirmat că în cazul în care acest centru va fi realizat în zona Codlea, atunci se ia în considerare şi realizarea unui noi depozit de deşeuri.
Reamintim că de mai multe ori, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că a solicitat consultanţilor care elaborează Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor în judeţul Braşov să ia în calcul realizarea unui nou depozit de deşeuri menajere.
În luna decembrie a anului trecut, în timpul  unei dezbateri privind calitatea aerului organizată vineri de Primăria Braşov, Toaso Imelda a precizat că valoarea totală a proiectelor incluse în SMID ar putea depăşi 100 de milioane de euro. Tot atunci ea a afirmat că  perioada de implementare a proiectului este estimată la 4 ani.
sursa:bzb.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *