Cămine culturale, modernizate după ultimele standarde
Se lucrează intens la căminele culturale din comuna Beclean, investiții începute de anul trecut din fonduri externe. Este vorba de reabilitarea căminelor din Beclean și Calbor, pentru care s-au obținut 500.000 de euro, fonduri europene, dar și reabilitarea căminului din Hurez, care se realizează cu fonduri prin PNDL.
Proiectul de 500.000 de euro cu fonduri europene, realizat de Primăria Beclean în anul 2017, prevede modernizarea căminelor culturale din satele Calbor și Beclean. Pentru aceste proiecte, lucrările au demarat în vara anului trecut. Proiectul prevede dotarea și renovarea acestor cămine.
„La Beclean se lucrează și acum, se lucrează peste nivelul de placă de beton, se lucrează la zidărie, pentru că ne permite timpul. Cât timpul a fost rece s-a lucrat la instalațiile termice, sanitare, cele electrice. Aici termenul este mai lung, conform proiectului și conform normelor AFIR, pentru că sunt fonduri europene; însă sunt convins, din discuțiile cu constructorul, că nu vom ajunge la finalul termenului. Preconizăm că în vară să fie finalizată lucrarea, cel puțin clădirea, astfel încât să putem cât mai repede să o dăm în folosință, pentru că sunt diverse evenimente (parastase, nunți), iar oamenii sunt nevoiți să le organizeze în altă parte. Urgentăm lucrările astfel încât să dăm în folosință cât mai repede căminul cultural“, ne-a spus Claudiu Motrescu, primarul com. Beclean.
La Calbor se va executa împrejmuirea și amenajarea curții căminului, astfel încât aceasta să fie potrivită pentru o sală de evenimente. De asemenea, toaletele vor fi reabilitate și totodată, partea de subsol a căminului și interiorul. Și acoperișul va fi schimbat și va fi montată țiglă.
Și la Hurez se lucrează intens pentru ca în cel mai scurt timp lucrările să fie finalizate. Pentru acest proiect, Primăria Beclean a obținut bani prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
„Ne canalizăm efortul pentru ca în primul rând să finalizăm obiectivele demarate, pentru că este o logică a lucrurilor să finalizăm și apoi să începem altele. Lucrările la căminele culturale au avansat, se lucrează. La Hurez, lucrarea este cea mai avansată, pentru că acolo am și început mai repede. La sfârșitul lunii aprilie ar trebui să terminăm lucrarea. Am ținut tot timpul legătura cu constructorul. Am fost pe șantier cu dirigintele de șantier. M-am implicat în a alege nuanțele, de exemplu, pentru ca totul să fie bine lucrat și de bun gust: la gresie, faianță, tavan, lambriuri“, ne-a mai declarat Claudiu Motrescu.