Primul caz de coronavirus confirmat în România

foto: arhiva- europalibera.ro

Primul caz de coronaviurus a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat român din Gorj, care a luat contact cu italianul care a fost în România.

Ministerul Sănătății a confirmat cazul și a menționat că există suspiciuni că ar exista și o a doua persoană infectată cu coronavirus, tot în Gorj.

„Suntem, din păcate, în măsura să anunțăm că în urma testării din județul Gorj la persoanele care au intrat în contact cu cetățeanul italian avem primul caz confirmat de covid-19. Bărbatul este dintr-o localitate din județul Gorj. După ce ajunge la București, el va intra pe schema de tratament. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome. Nu trebuie să ne alarmam. Este o persoană asimptomatică. Mai avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă. Pacientul este o cunoștință a italianului. Este o anchetă epidemiologică în curs”, a declarat Victor Costache.

Este un singur caz confirmat. Pacientul este într-o stare bună în acest moment. Nu prezintă simptome, febra, tuse. Astea sunt informațiile pe care le avem. Totuși, faptul că este pozitiv înseamnă că va fi transferat la spital. Un echipaj ISU Dolj cu autospecială pregătită cu izoleta a plecat de la Craiova, pentru preluarea persoanei de la domiciliu și transportul în siguranță până la Institutul Matei Balș. Transportul se va face în condiții de siguranță, dar nu este un transport de urgență, având în vedere că bolnavul este în stare bună, fără probleme de sănătate. Este posibil ca persoana infectată să fi intrat în contact și cu alte persoane. Persoanele respective vor fi dispuse unor măsuri de verificare, posibil cu rămânere la domiciliu. În casă mai sunt 7 persoane care locuiesc cu persoană respectivă. Ele au testat negativ, dar persoana care a testat pozitiv a stat acolo. Persoanele vor rămâne în izolare, la domiciliu, li se vor asigura toate nevoile, vor fi sub pază, dar nu vor putea ieși din casă. Vor rămâne 14 zile în carantină, apoi vor fi testați iar. În cazul în care în acest timp apar simptome la unul dintre cei 7, persoana va fi testată iar și apoi transportată la spital”, a punctat Raed Arafat.

Evoluția virusului este imprevizibilă: s-ar putea să nu mai apară nici un caz, s-ar putea să mai apară încă un caz, două cazuri sau mai multe”, a adăugat Raed Arafat.

Presa din Gorj a anunțat că bărbatul ar fi din comuna Prigoria.

La Antena 3, medicul Adrian Streinu Cercel de la Institutul Matei Balș a comentat: „Medicii sunt la locul lor. Suntem pregătiți. Nu am date despre vârsta pacientului. Avem 20 de paturi în momentul de față, se poate suplimenta la 40”.

Conferință de presă la MAI susțiunută de secretarul de stat ,Raed Arafat, șeful Departamentul pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache

Conferință de presă la MAI susținută de secretarul de stat, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, și ministrul Sănătății, Victor Costache.

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Miercuri, 26 februarie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.