Liturghie arhierească la Mănăstirea Făget-Boholț

Obștea Mănăstirii „Nașterea Macii Domnului” din Făget-Boholț, din apropierea Municipiului Făgăraș, județul Brașov, a primit în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica nouă a așezământului monahal împreună cu un sobor de preoți și în prezența a numeroși credincioși din Făgăraș și din alte localităţi apropiate de mănăstire.

În cadrul sfintei liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotonit preot pe diaconul Pavel Lucian Păduraru pentru Parohia Racoș, Protopopiatul Rupea, județul Brașov, iar la final le-a vorbit credincioșilor despre învățăturile Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți.

Raiul este un loc și o stare. Este un loc pentru că sufletele și trupurile noastre sunt limitate. Sufletul are o constituție duhovnicească, imaterială, dar nu are atotprezența, cum are Dumnezeu, Care este Spirit absolut, este atotprezent. Dumnezeu poate fi oriunde, noi nu. Împreună cu sufletul noi suntem într-un loc și dincolo vom merge într-un loc. În același timp, în locul acela de fericire sunt mai multe stări. În rai, darurile depline vor fi părtășia la iubirea lui Dumnezeu, pentru că iubirea dumnezeiască menține lumea și ne duce pe noi pe calea mântuirii. Împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos este o pregustare din ceea ce vom primi dincolo în mod deplin, în Împărăția Cerurilor. Cine este Judecătorul? Mântuitorul Însuși a spus că Tatăl nu judecă pe nimeni, ci toată judecata a dat-o Fiului. Și de ce este Fiul Judecător? Pentru că El este Mântuitor! El a venit în lume din dăruirea Sa față de Tatăl, S-a Întrupat, a pătimit, a murit, a înviat și S-a înălțat la ceruri. Lui i se cuvine ca să ceară socoteală de la noi, de la toți cei pentru care El S-a jertfit”, a subliniat ierarhul.

La final, duhovnicul mănăstirii, părintele Dositei Ivana a fost hirotesit protosinghel.

Așezământul monahal a fost  reînființat cu multe sacrificii de două maici, Teodora şi Pantelimoana, începând cu anul 1993. Mănăstirea Făget-Boholţ este ultima reconstruită în Ţara Făgăraşului din lunga listă a obştilor distruse de generalul Bukow, la 1760, din ordinul împărătesei Maria Tereza.  Biserica veche a mănăstirii este ocrotită de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, iar biserica nouă, care se pictează în prezent, are hramul Naşterii Maicii Domnului.

sursa: mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *