Făgărașul, gazda tradițiilor din mai multe zone ale țării

Portul popular, cântecul și voia bună a femeilor din mai multe grupuri din Țara Făgărașului, Brașov, Avrig, Săcădate, Maramureș, Valea Hârtibaciului și-au dat întâlnire sâmbătă, 22 februarie, la Cetatea Făgăraș, acolo unde Asociația Iia Călătoare a organizat un eveniment caritabil.  Peste 160 de invitați au petrecut împreună pe cântecele populare românești specifice fiecărei zone și îmbrăcați în costumele tradiționale. 

Sâmbătă, 22.02.2020, începând cu ora 10, Asociația „Iia călătoare“ a organizat un eveniment aniversar caritabil, care avut ca oaspeți 165 de persoane din grupuri de Șezătoare din Țara Făgărașului, Brașov, Muzeul Junilor Brașov, Avrig, Sacadate, Veneția de jos, Margineni. De mai departe, a fost prezenta și Asociația Rădăcinile Străbune, din Calinesti, Maramureș, împreună cu Măriuca Verdeș, o cunoscută interpretă și iubitoare de tradiții din Țara Maramureșului. Au participat Ansamblul Făgărașul, Ioana Bogdan, interpretă de pe Valea Hărtibaciului și Mioara Marinca, prof.interpret din Făgăraș. Evenimentul, desfășurat sub forma unei Șezători, a avut ca scop caritabil strângerea de fonduri pentru Hospice Casa Speranței Făgăraș.

Prin acțiunile noastre am vrut să coborâm Iia de pe scenă, să o scoatem din lada de zestre, să spunem lumii povestea sufletului românesc cusuta pe pânză albă. Am călătorit în iie prin satele din Țara Făgărașului, am dus-o în școli și muzee, galerii de arta, am arătat-o străinilor. Iia e moștenire, prin ea am moștenit dragostea față de aproapele, respectul față de munca cinstită și credința. Îmbrăcate în iie am făcut toate proiectele caritabile ale Asociației, proiecte prin care am adus bucurie acolo unde ea nu ajunge prea des. „Nu fă binele care schimbă lumea, fă binele care stă în puterea ta”. Din bucuria întâlnirii de astăzi a celor ce iubesc și continua tradiția, vom duce Bucurii copiilor din familia Hospice Casa Speranței Făgăraș prin intermediul Cutiuței călătoare. De asemenea, ne bucurăm să arătăm lumii frumusețea Țării Făgărașului și acum am avut ocazia să fim gazde pentru Asociația Rădăcinile Străbune din Calinesti – Maramureș, Șezătoare Brașov, Șezătoare Avrig și Sacadate.“, ne-a spus Anca Batiu, vicepreședinte Asociația Iia călătoare.

foto: Asociația Iia Călătoare, Dinu Constantin

Cateva momente petrecute astazi în Cetatea Făgărașului, în cadrul “Sezătorii de poveste” ! Multumim organizatoarelor de la Asociatia “IIa Calatoare”, alături de Asociația și grupul “Rădăcinilor străbune”.

Publicată de Mariuca Verdes pe Sâmbătă, 22 februarie 2020

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *