Bugetul Făgărașului, de cinci ori mai mare. De unde vin banii?

Făgărașul are un buget aprobat! Consilierii locali întruniți ieri, în ședința ordinară a lunii februarie, au votat bugetul Făgărașului pe anul 2020, buget în valoare de  peste 270 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un buget de aproape cinci ori mai mare față de media anilor trecuți, când acesta era undeva între 40 și 70 de milioane.  Această sumă considerabilă, care a mărit bugetul local, vine din proiectele câștigate cu fonduri europene până acum de Primăria Făgăraș, proiecte de dezvoltare a orașului. Pe de cealaltă parte, bugetul  din veniturile proprii, taxe și impozit locale, precum și din cotele defalcate din impozitul pe venit, cotele din TVA sau cele pentru echilibrarea bugetelor locale, este mai mic față de anul trecut cu aproximativ 5 milioane de lei. 

De la an la an, sumele repartizate de la Stat și Consiliul Județean către bugetul Municipiului Făgăraș sunt tot mai mici. Anul acesta, Făgărașul a primit cu 5 milioane mai puțini bani față de anul 2019. Totuși, Făgărașul se poate mândri cu un buget chiar de 5 ori mai mare față de media ultimilor 5 ani.

Și asta după ce Primăria Făgăraș a reușit să atragă o sumă considerabilă  de la Uniunea Europeană, în urma proiectelor câștigate, proiecte de dezvoltare locale privind infrastructura rutieră, educațională sau sanitară. Este vorba de peste 210 milioane lei, bani pentru care s-au semnat contractele de finanțare până la sfârșitul anului 2019.

Bugetul din venituri proprii și cotele defalcate, din impozitul pe venit și din TVA, este un buget cu aproape 5 milioane mai mic decât anul trecut. Bugetul este mărit datorită contractelor de finanțare pe care le-am semnat până în luna decembrie iar acele contracte de finanțare sunt contracte pentru proiecte de investiții în infrastructura rutieră, educațională, dar și sanitară. Anul acesta, noi am propus și s-a votat un buget pentru investiții, un buget din care banii se vor duce în proporție foarte mare către școli, spital, drumuri, mediu-autobuze electrice după cum ați văzut în unele proiecte, piste de biciclete, achiziționare de biciclete, sisteme de închiriere a bicicletelor, sisteme semaforizare. Acest buget este unul alocat investițiilor majore în Făgăraș.“, ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

De la Consiliul Județean, Făgărașul a primit doar 550 .000 lei, anul acesta.

Din resurse proprii, din cotele defalcate, din impozitul pe venit și din TVA și de la Consiliul Județean, banii sunt mai puțini decât anul trecut. Anul trecut, am avut o execuție de 61 de milioane iar anul acesta avem venituri preconizate de aproape 57 de milioane lei. Motivul pentru care avem din acest punct de vedere venituri mai mici a fost faptul că județul Brașov a fost un județ codaș în alocarea banilor de la nivel național  și la rândul său Consiliul Județean nu a mai avut aceeași sumă să ne acorde pentru lucrări și proiecte. Sperăm ca până la sfârșitul anului să se echilibreze bugetele. Noi avem banii pentru investiții, pentru începerea proiectelor“, a mai spus primarul.

Potrivit conducerii primăriei, pentru proiectele unde s-au finalizat licitațiile, vor demara lucrările, în perioada următoare.

Bani din buget s-au alocat pentru finalizarea Pediatriei, pentru începerea modernizării străzii Doamna Stanca, începerea modernizării 1 Decembrie și a altor 13 străzi din acel proiect, începerea modernizării Școlii nr. 7, modernizarea străzii Negoiu, cartierul Combinat, strada Crinului, sunt foarte multe investiții care vor începe, am finalizat licitațiile, dar le vom începe după un management al traficului aprobat, vom da drumul la investiții. De asemenea, s-au mai alocat bani pentru realizarea unor rețele de utilități, acolo unde nu au fost realizate, atât a rețelelor de gaz, cât și a celor de apă și canal. Ne-am asumat aceste investiții, pentru ca ulterior după modernizarea străzii, să nu mai fie nevoie să fie săpată școala.“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Reamintim că Primăria Făgăraș  a semnat contracte cu finanțare externă în valoare de aproape 70 de milioane de lei. Cele mai mari proiecte sunt cele de mobilitate, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro de la Uniunea Europeană și care prevăd o modernizare din temelii a străzilor, trotuarelor, parcărilor, precum și realizarea de piste de biciclete, achiziționarea de autobuze electrice. Aceste proiecte se vor realiza în centrul orașului, DN1, dar și în zona industrială a orașului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *