Întâlnire de lucru a apicultorilor din Țara Făgărașului

  Joi,  13 februarie 2020, începând cu ora 16,00  s-a desfășurat ședința Cercului Apicol Făgăraș. Întâlnirea a avut loc în sala din incinta Fundației Culturale „Negru Vodă“ și au participat 60 de apicultori din Țara Făgărașului. De asemenea, din partea Organizației Județene  au luat parte la ședință președintele și directorul acesteia, Benedek Attila și  Roca Cornel.

În cadrul discuțiilor s-au prezentat concluzii și învățăminte din anul apicol 2018-2019 și s-a făcut un schimb util de informații și măsuri pentru reducerea pierderilor de familii de albine, ținând cont de faptul că în toamna anului trecut au murit sute de asemenea familii – pierderi foarte mari față de anii precedenți..

   Dintre factorii și cauzele enumerate, pe primul loc se situează proliferarea păduchelui ,, varoa destructor” care datorită tratamentelor neeficiente și timpului favorabil dezvoltării sale, a infestat foarte mulți stupi, determinând părăsirea în masă a lăzilor, stupii rămân cu rame cu miere, dar practic fără albine – eveniment fără precedent până în acest an în Țara Făgărașului.

 De asemenea s-a discutat despre rolul nefast al neonicotinoidelor ( insecticide de 7000 de ori mai otrăvitoare decât DDT- ul clasic, interzise în UE), care în cei 6 ani de discuții și derogări oficiale au omorât milioane de albine și care au fost în sfârșit interzise începând cu anul acesta și în agricultura românească.“ ne-a transmis în comunicatul de presă, președintele Cercului Apicol Făgăraș, Alexandru Mazilu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.