Marți va avea loc lansarea proiectului „Liderii de mâine în Țara Făgărașului”

Marți, 4 aprilie 2023, ora 11:00, va avea loc la Casa Municipală de Cultură lansarea proiectului „Liderii de mâine în Țara Făgărașului” ediția a V-a.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Întreprinderi Brașov (AFAFCI), membră a Coaliției Asociațiilor Femeilor de Afaceri din România (CAFA).

Obiectivul proiectului este de a le oferi tinerilor informații referitoare la mecanismul de funcționare al comunității locale și de a le facilita dialogul cu liderii locali ai momentului din domenii precum: administrație publică, educație, economie, cultură, turism și sănătate. Elevii vor afla, astfel, care sunt provocările în toate aceste domenii și care este potențialul economic al zonei respective, oportunitățile de dezvoltare pe care le poate oferi comunitatea locală.

Beneficiarii direcți sunt elevii de clasa a XI-a și a XII-a din șase unități școlare din Municipiul Făgăraș și orașul Victoria: Colegiul Național „Doamna Stanca”Fagaras, Colegiul Național „Radu Negru” Fagaras, Liceul „Dr. Ioan Șenchea” Fagaras, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu” Fagaras, Colegiul Tehnic „Dr. Alexandru Bărbat” Victoria, și Liceul Teoretic „I.C. Drăgușanu” Victoria.
În urma unui proces de selectare, elevii vor participa la sesiuni de pregătire cu următoarele module tematice: Administraţie locală, Turism, Economic, Educaţie, intercalate cu sesiuni de dezbateri și leadership. Domeniile alese reprezintă componente de baza ale comunităţi din Țara Făgărașului.
Sesiunile proiectului se vor desfăşura în perioada aprilie-iunie 2023, în această perioadă fiind programate modulele tematice mai sus amintite. La sesiunile de pregătire în domeniul educației și formării profesionale vor participa reprezentanţii instituţiilor locale, lideri din zona economică și turism local, reprezentanți ai Universității Transilvania și ai Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coandă”, care vor fi principala sursă de informaţii în întâlnirile cu elevii.
În cadrul acestor întâlniri se încearcă clarificarea rolului fiecărei instituţii şi aria sa de acţiune. Astfel, viitorii lideri comunitari vor avea cunoştinţele necesare pentru a porni un dialog coerent între comunitate şi actorii publici, pe diferite probleme, în funcție de specificul fiecărei instituţii, de a se perfecționa din punct de vedere educațional și profesional, dar și de a contribui, la rândul lor, la dezvoltarea socio-culturală, economică și administrativă a Țării Făgărașului.

Desfășurarea proiectului:
1. Prezentarea proiectului în unitățile de învățământ din Făgăraș și Victoria, participante la ediția a cincea Liderii de Mâine în Țara Făgărasului, la Casa de Cultura Fagaras (4 aprilie 2023)
2. Înscrierea elevilor, urmată de selectarea acestora (aprilie 2023).
3. Modulul I – Lideri și leadership – Dezbatere tematică între tineri în prezența unor lideri ai momentului (24 aprilie 2023)
4. Modulul II – Educația, cea mai valoroasă investiție a unui tânăr – vizită la Universitatea Transilvania Brașov si Academia Fortelor Aeriene „Henri Coandă” (10 mai 2023)
5. Modulul III – Economie locală si Turism – vizită la fabrica „Demgy România” din Făgăraș și la Cetatea Făgărașului (mai 2023)
6. Modulul IV- Administrație publică – vizite la Consiliul Județean Brașov și la Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav
7. Festivitatea de încheiere a ediției a V-a a proiectului Liderii de Mâine în Țara Făgărașului (iunie 2023)

Esenţa proiectului este crearea unui grup critic care să capete cunostinte, informații utile referitoare la oportunitățile locale și județene, să-și continue dezvoltarea educaționala și profesională apoi să se întoarcă în comunitățile din care provin, să devină viitorii Liderii de Maine ai comunității.

Proiectul „Liderii de Mâine în Țara Făgărașului” se doreste a fi un eveniment important în viața comunității, un model de parteneriat între membrii societății civile și instituțiile administrative, economice și educaționale, cu scopul comun de a asigura viitorul și dezvoltarea întregii comunități a Țării Făgărașului.

Partenerii proiectului: Inspectoratul Scolar Judetean, Universitatea Transilvania Brașov, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Consiliul Județean Brașov, Primăria Municipiului Făgăraș, Primăria orașului Victoria, DEMGY Fagaras , Casa de Cultura Fagaras, Cetatea Fagarasului și Muzeul Tarii Fagarasului.

Despre AFAFCI
Organizația este continuatoarea Asociaţiei Femeilor Manager din Braşov, având o experienţă de 25 ani în proiecte comunitare, atât ca organizator cât şi ca partener.
Unul dintre cele mai de succes proiecte este „Femina Vip Braşov”. Proiectul s-a desfăşurat de-a lungul a șase ediţii, la care au participat aproximativ 500 de doamne din comunitatea braşoveană. Proiectul „Femina Vip“ a fost recunoscut şi la nivel european, fiind menţionat într-un studiu de caz al Comisiei Europene publicat în anul 2010. Ideea a fost preluată de Asociaţia Femeilor de Afaceri din Serbia, care a realizat o variantă a acestui proiect.
În anul 2011, Center for International Private Enterprise (CIPE) a lansat CIPE Leading Practices Contest, un concurs internaţional care a avut scopul de a recunoaşte bunele practici din sectorul privat în domeniul reformei democratice şi de piaţă. AFAFCI s-a înscris cu două proiecte/practici: „Femina Vip” şi „Firmele de Exerciţiu”. Proiectul „Femina Vip” a fost selecţionat ca o practică de referinţă şi apare publicat în baza de cunoştinţe CIPE, care cuprinde practici inovatoare şi eficiente în reformele democratice şi de piaţă. Scopul acestei baze de cunoştinţe este acela de a promova la nivel internaţional aceste iniţiative şi de a stimula replicarea ideilor eficiente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.