Fapt divers

O nouă stație de epurare performantă, construită la Făgăraș

Anul 2020 înseamnă noi investiții la rețele de apă-canal atât în Făgăraș, cât și în comunele Țării Făgărașului. Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, operatorul de apă-canal va demara investii importante  în zona noastră. La Făgăraș pe lângă lucrări la rețeaua de apă și canal, va fi construită și o stație de epurare performantă.

„La Făgăraș vom avea investiții prin POIM- Programul Operațional Infrastructura Mare- care se vor derula, sper,începând din acest an și în următorii 2-3 ani. Vor fi realizate în cadrul acestui proiect câteva lucrări de apă și canalizare. De asemenea va fi realizată stația de epurare și lucrări de înlocuire a conductelor de apă de pe toate satele limitrofe, unde noi facem distribuția de apă și comunele respective sunt membre  ale Asociației de Apă Sibiu“, ne-a declarat Vasile Manta, directorul Sucursalei Făgăraș a societății Apă Canal Sibiu.

Stația de epurare a orașului este veche, de aproximativ 40 de ani iar timpul își spune cuvântul, deși potrivit directorului Sucursalei Apă Canal Sibiu, ing. Vasile Manta, la vremea respectivă era una din cele mai performante stații din țară, a doua, care avea treaptă biologică. Acum, în cadrul acestui proiect european a fost prinsă și construirea unei stații performante de epurare la Făgăraș. Suma alocată  pentru acest obiectiv este de 9 milioane de euro.

Stația de epurare va fi construită tot pe vechiul amplasament al actualei stații, pe strada Livezii. Va fi o stație nouă, cu treaptă terțiară, adică cu eliminarea azotului și fosforului total, treaptă biologică și treaptă terțiară. Va fi o stație modernă, stație care să corespundă cerințelor Uniunii Europene privind epurarea apelor uzate și deversarea în emisar.“, ne-a mai spus ing. Vasile Manta.

Tot în cadrul acestei proiect se vor face investiții și în Țara Făgărașului. Astfel, vor fi schimbate conductele de apă sau vor fi introduse, acolo unde nu sunt, în localitățile: Beclean, Hurez(com. Beclean), com. Recea, Pojorta(com. Lisa), Voivodeni(com Voila), Mândra și Ileni( com. Mândra).

Investiții sunt programate și din bugetul propriu al operatorului de apă-canal.

Din fondurile proprii ale operatorului de apă canal, vom executa  serie de lucrări la Făgăraș, care sunt urgente și nu putem aștepta implementarea POIM. De exemplu, lucrarea de înlocuire a aducțiunii de apă care vine de la Pojorta pe tronsonul Vlad Țepeș- Octavian Paler din Făgăraș. Realizăm înlocuirea conductei de apă și distribuția pe strada Doamna Stanca, care nu a fost modernizată. Această lucrare a fost pe POIM, dar am scos-o din proiect și o facem din fonduri proprii deoarece Primăria are în proiect reabilitarea infrastructurii rutiere de pe Doamna Stanca și atunci e normal să facem noi aceste lucrări, pentru că apoi nu mai poți să sapi și să strici ce au făcut.“, ne-a mai declarat directorul Apă Canal Sibiu.

O altă lucrare prinsă în planul de investiții este înlocuirea unei conducte de aproximativ 300 m, între Octavian Paler și str. Școlii.

De asemenea, o investiție importantă  pentru acest an a operatorului de apă-canal este realizarea unei stații de pompare, cu conductă de refulare, în zona străzii Oltului, unde la ora actuală o mare parte din apele uzate menajere din oraș sunt deversate în emisar, fără a fi trecute prin stația de epurare.

„Din cauza lipsei acestei investiții, unitatea noastră trebuie să plătească în medie 50.000 lei penalități, în fiecare lună, pentru depășirea parametrilor deversați în emisar“, a mai spus Vasile Manta.

O altă investiție propusă pentru anul 2020 este la canalizarea din cartierul Combinat, acolo unde o parte din apa uzată ajunge în pârâul Racovița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *