„Festivalul Prieteniei” adună peste 700 de participanţi în concurs, la Făgăraş
În acest sfârşit de săptămână, Făgăraşul va fi gazda unui spectaculos concurs de talente, „Festivalul Prieteniei”, organizat de cunoscutul cântăreţ Mihai Trăistariu. Sâmbătă şi duminică, pe 1 şi 2 februarie a.c., vor urca pe scena Casei de Cultură din municipiu peste 700 de români din toate colţurile ţării. Fie că e vorba de copii, tineri, dar şi adulţi, aceştia se vor întrece în probe dintre cele mai diverse, de la diferite genuri muzicale, la muzică instrumentală, acapella, teatru, creaţie, dans, etc., până la concurs de Miss şi Mister.
Numărul de participanţi, o surpriză pentru organizatori
„Noi ne gândeam că, fiind în centrul ţării, vor veni un pic mai mulţi decât la alte festivaluri pe care le-am organizat. De 10 ani facem concursuri, dar nu am avut niciodată atâţia concurenţi. Este un record să-ţi urce pe scenă 700 de posibili artişti. Per total avem 251 de momente artistice, iar până astăzi de dimineaţă (n.r. 31 ianuarie a.c.) erau peste 700 de persoane înscrise. Avem vreo 25 de ansambluri, unele cu minim 10-11 membri, şi altele cu 20, chiar 30 de membri. Şi astăzi au mai fost înscrieri, pe care încă nu am reuşit să le contorizăm, întrucât suntem pe drum spre Făgăraş şi ne-am tot oprit pe la sponsori, să luăm premiile pe care le vom oferi. Până mâine inclusiv(n.r. 1 februarie) se mai pot face înscrierile pe site-ul www.festivalulprieteniei.com , în anii trecuţi au mai fost şi concurenţi care s-au înscris chiar în ziua concursului, iar noi nu refuzăm pe nimeni”, spune Mihai Trăistariu.
Competiţie cu două gale
Competiţia se va desfăşura în zilele de 1 şi 2 februarie a.c., în sala mare a Casei de Cultură, începând cu ora 9.00, sâmbătă şi 10.00, duminică. Ambele seri vor fi încheiate de câte o gală festivă. La eveniment poate lua parte oricine îşi doreşte să îi vadă pe concurenţi evoluând, show-ul fiind unul cu intrare liberă. “Vor fi 2 zile în care se va desfăşura competiţia şi 2 gale de premiere. Sâmbătă am convenit să începem de la ora 9, şi nu de la 10, cum anunţasem iniţial, pentru că avem foarte mulţi concurenţi înscrişi, şi nu dorim să ne întindem cu programul târziu în noapte. Duminică sunt mai puţini, astfel că se va păstra programul iniţal, adică vom începe de la 10. Este pentru prima dată când vom organiza 2 gale, asta la cererea participanţilor, astfel fiecare participant va fi premiat la finalul zilei în care susţine momentul artistic, nefiind obligat să mai aştepte încă o zi, dacă , de exemplu, a concurat în prima zi. Avem şi recitaluri. În premieră cele mai bune 2 persoane din concurs vor ocupa locul I, care înseamnă un videoclip pentru unul şi o şedinţă foto, pentru celălalt. Cel sau cea care va obţine un videoclip o să fie invitat şi la emisiunea mea pe postul naţional Orizont TV“, mai spune Mihai Trăistariu.
Făgărăşeana Elena Pirău, câştigătoarea premiului de popularitate
Tânăra de 12 ani a fost cea mai votată pe pagina de facebook a festivalului şi astfel a primit dreptul de a susţine gratis un recital cu două momente artistice, pe lângă cele 3 secţiuni la care s-a înscris. Un alt recital va fi susţinut de tânărul Darius Moisa din Braşov. Pe lângă aceştia, şi câţiva membri ai juriului vor susţine recitaluri, dar şi Mihai Trăistariu va avea un moment artistic, urmat de o sesiune de autografe şi poze cu fanii.
George Rotaru şi Cătălin Maximiuc în juriu
Juriul este format din 18 persoane, profesionişti în meseriile lor, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg. Din juriu vor face parte oameni de radio şi televiziune, cântăreţi, coregrafi, ş.a.
„Avem 18 persoane în juriu. În prima zi vor juriza 15 dintre ei, iar în a doua 13. Fiind un concurs de genul Românii au talent, am zis să fie diversificat şi juriul, să nu mergem doar cu muzicieni. Avem profesori de chitară, de pian, cântăreţi de muzică uşoară şi populară, coregrafi, scenarişti, oameni de teatru, oameni din radio şi televiziune. Avem profesionişti din toate ramurile de concurs, dacă pot să zic aşa. Notele vor pleca de la 8 în sus, dar cu zecimale, de exemplu 0,2 , 0,33”, a completat Trăistariu.
ALEXANDRA GRANCEA – SOPRANA, PR FILARMONICA BRASOV
ALEXANDRU DODOS-PIRVU – PROFESOR DE MUZICA, DIRIJOR
BIANCA BUCA – JURNALIST, RADIO ROMANIA BRASOV
BOGDAN VIRGIL POP – PROFESOR DE MUZICA
CATALIN MAXIMIUC – OM DE RADIO, INTERPRET MUZICA POPULARA
CATALINA – MINODORA DUMITREAN – INTERPRETA, PROFESOARA DE MUZICA
CLAUDIU BOTOROAGA – MUZICIAN
CRISTINA BONDOC – INTERPRETA
ELENA CARNEALA – INTERPRETA MUZICA POPULARA
ELENA ROXANA BOCEAN – JURNALIST, REGIZOR, SCENARIST
ELENA MOISA – AMBASADOR CULTURAL, ART RESPECT – BRASOV
FLORIN THOMITS – MUZICIAN
GABRIEL CIUBUC – INTERPRET MUZICA USOARA
GEORGE ROTARU – INTERPRET
IRINA PALADE – PRODUCATOR, REALIZATOR SI MODERATOR TV
LILIANA ONCIOIU – INTERPRETA MUZICA POPULARA
SLAGIANA VESICI – COREGRAF
VICTORIA BOTOROAGA – MUZICIAN
Juriul copiilor
Momentele artistice vor fi jurizate şi de un „juriu al copiilor”, compus din copiii care s-au înscris la mai mult de 5 secţiuni de concurs. Notarea juriului copiilor nu va influenţa nota profesioniştilor din juriu, aceste premii fiind oferite separat.
„Le vom face diplome separat, nu amestecăm notele lor cu ale „juriului mare”, dar să vadă şi copiii cât de greu este să jurizezi. Foarte mulţi îşi doreau lucrul acesta, şi am vrut să vadă cum este. Vrem să vedem cum judecă un copil, dacă va coincide notarea lor cu a juriului mare, dacă sunt voturi preferenţiale, voturi din simpatie sau din invidie, pentru că o parte din ei se cunosc de la alte concursuri”, explică Trăistariu.
Bucureştenii, neinteresaţi de festival
Aflat la prima ediţie sub acest nume, „Festivalul Prieteniei” a reuşit să adune sute de participanţi din mai multe judeţe ale tării. Totuşi, bucureştenii nu s-au arătat interesaţi de acest concurs, nefiind înscris nici un participant din capitală. Mare parte din concurenţi sunt din localităţi ale judeţelor Sibiu şi Braşov. Printre concurenţii din Ţara Făgăraşului sunt mai mulţi interpreţi sau ansambluri din Lisa, Cincu şi Făgăraş.
„Înscrierile s-au făcut din luna decembrie, dar ce este curios că nu s-a înscris chiar nimeni din Bucureşti. Avem înscrieri din Vulcan, Tg. Jiu, Drobeta, Suceava, Iaşi, Constanţa, Ploieşti, Oraviţa, Orăştie, Vaslui, Bacău, şi din alte localităţi mai îndepărtate, dar mulţi din judeţele apropiate, Sibiu şi Braşov. Din Făgăraş avem vreo 15 momente, grupuri de dans, de balet, un grup vocal, un ansamblu, dar şi momente individuale. Chiar ne-am minunat că s-au înscris în ultima săptămână cam toţi. Noi eram puţin supăraţi că tocmai făgărăşenii nu se înscriu. Avem „Muguraşi Făgărăşeni”, ansamblul „Făgăraşul”, dar şi participări individuale, cum este Elena (n.r. Pirău), care a câştigat recitalul şi va interpreta 2 piese în gală, ca un bonus, un cadou pentru că a avut cele mai multe like-uri, comentarii, share-uri”, a încheiat Mihai Trăistariu.
Cei mai tineri concurenţi au 5 ani şi fac parte din ansambluri, iar cel mai vârstnic are 52 de ani.
(Alina Popescu)