Sărbătoare mare astăzi. Sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi

În fiecare an la data de 30 ianuarie creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox.

Sfinții Trei Ierarhi au trăit la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul celui următor și fiecare dintre ei a avut o contribuție esențială la teologia creștină, fiind numiți „Protectori ai învățământului teologic”. Cei trei teologi sunt prăznuiți și separat, însă, pentru a arată unitatea de învățătura, Biserica a rânduit și o zi de prăznuire comună.

În tradiția populară, Sfântul Grigorie Teologul este considerat protectorul femeilor văduve și al persoanelor necăjite. Cei care au necazuri financiare sau mulți dușmani trebuie să se roage și să ceară ajutor Sfântului.

Se mai crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamnă. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimbă vremea. De-acum, se zice că „se strâmbă pârtiile”, iar vremea da spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvară va fi friguroasă, dacă e ger, vară va fi călduroasă.

The specified slider is trashed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.