Teodor Șuteu, fostul director al Combinatului Chimic Făgăraș, s-a stins din viață

Astăzi a încetat din viața, la vârsta de 86 de ani, Teodor Șuteu, fost director al Combinatului Chimic Făgăraș, timp de 24 de ani. Înmormântarea va avea loc marți 28 ianuarie, la Snagov. Pentru făgărășenii care vor să-i aducă un ultim omagiu, familia va pune la dispoziție un autocar, care va pleca în data de 28 ianuarie, de la ora 7.00. din parcarea de la fosta Baie Comunală. 

Teodor Șuteu s-a născut lângă Târgu Mureş, la Tirimia. Liceul l-a făcut la Sighișoara iar facultatea la Iași,  între 1952-1957. Aici şi-a cunoscut viitoarea soţie, o colegă de grupă, cu care s-a căsătorit în ultimul an. Practica a făcut-o la Făgăraș.  Pentru că era un loc frumos, a ales să vină cu repartiţie la Combinatul Chimic, potrivit gazetabrasovului.ro. A ajuns la în Combinatul Chimic ca inginer chimist la Secția 1, la amoniac și nitrocalcar.

Din 1966 a devenit directorul Combinatului Chi­mic Făgăraş.  Perioada în care a condus mastodontul industrial cu 10 mii de angajaţi l-a făcut unul din cei mai respectați făgărășeni. A ştiut întotdea­una să-şi protejeze oame­nii, de la cel mai ne­important muncitor, la directori.

Teodor Șuteu a fost printre puţinii  oameni care au stat de vorbă între patru ochi cu Nicolae Ceauşescu. Tot timpul vizitele în Combinat erau organizate minuţios.  La una din vizite a apărut un incident. Securitatea primise o scrisoare ano­nimă în care se anunţa că Ceauşescu va fi asasinat în timpul vizitei la Făgăraş. Măsurile de siguran­ţă au fost drastice. Traseul prin combinat, unde, de la o secţie la alta, se străbăteau kilometri întregi cu o Mercedes negru decapotat, era ştiut doar de Șuteu şi de Ceauşescu, singurii care urmau să se afle în maşină. Directorul Nitramo­niei a fost instruit la Securitate: „şefu’ stă în faţă, tu în spate. Vorbeşti tare şi clar. Nu faci mişcări bruşte, nu scoţi lucruri din buzunare. Sunt puşi lunetişti pe secţii din o sută în o sută de metri. Dacă greşeşti cu ceva, îţi facem funeralii naţionale!”.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

FOTO: arhiva Cineclubului „Azotul” al Combinatului Chimic Fagaras.

Despre Teodor Șuteu AICI

emisiune TV FAGARAS 29 noiembrie 2016

 

Emisiune Nova TV Făgăraș 2015.

Un comentariu la „Teodor Șuteu, fostul director al Combinatului Chimic Făgăraș, s-a stins din viață

  • ianuarie 26, 2020 la 7:28 pm
    Permalink

    Dumnezeu sa-i ierte pacatele si sa-l calauzeasca pe drumul cel bun in ceruri.
    Cornel Iordache

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.