Foto- video. Tradițiile satelor făgărășene, reunite în cadrul Festivalului Cetelor de Feciori de la Șinca Nouă

Satul Șinca Nouă a răsunat pentru al nouălea an consecutiv de colindul și muzica cetelor de feciori și fete din Țara Făgărașului și nu numai. Festivalul cetelor de feciori „Sus în slava cerului“ a adunat și în acest an, 16 cete din Țara Făgărașului și nu numai, pentru a-și prezenta portul popular, colindele tradiționale, dar și muzica și dansul moștenite din moși-strămoși.

Ca în fiecare an, în data de 28 decembrie, în satul Șinca Nouă poposesc cetele de feciori din Țara Făgărașului, cete care aduc cu ele tradițiile din fiecare sat, dar și frumoasele costume tradiționale, muzica și voia bună, la festivalul devenit deja tradiție „Sus în slava cerului“. Anul acesta au fost prezente la eveniment cetele din: Paltin, Holbav, Poiana Mărului, Ucea de Sus, Șercăița, Ileni, Veneția de Jos, Ucea de Jos, Vad, Rucăr, Părău, Voivodenii Mici, Cuciulata, Șinca Veche, Șinca Nouă.  Mai mult, invitați speciali au fost ca de fiecare dată Fanfara din Șinca Nouă, dar și Junii Brașovului.

Suntem la ediția a IX-a a Festivalului Cetelor de Feciori din Țara Făgărașului. Avem din nou un număr mare de cete și ne bucurăm că festivalul merge mai departe. Este obligația noastră să păstrăm tradițiile, mai ales că acestea fac parte din patrimoniul imaterial al omenirii, din patrimoniul UNESCO, deci țara noastră chiar e obligată să investească în păstrarea obiceiurilor. Țin în primul rând, la faptul că Țara Făgărașului, poate e  unul din ultimele locuri din țară unde aceste tradiții se păstrează fără a fi organizate de cineva anume, într-un număr mare de sate și facem ce putem ca să ducem mai departe tradițiile noastre“, ne-a spus Dumitru Flucuș, primarul comunei Șinca Nouă.

Prezentă la festival a fost și ceata din Veneția de Jos, sat unde de opt ani nu s-a mai organizat ceată de feciori.

„Suntem în ceată nouă băieți și nouă fete. Am început pe 6 decembrie, atunci s-a ales vătaful și mai avem un obicei și mergem să adunăm lemne din sat, care se face la două săptămâni după alegerea vătafului. Am organizat și joc, dar avem și  un obicei seara însuraților, când vin bărbații însurați fără soții. Am avut și bal, și joc și mai avem joc pe 6 ianuarie și atunci iese ceata și dansează în sat. Mai sunt și tineri care vor să păstreze tradițiile și noi am organizat după opt ani ceata de feciori“, ne-a spus Claudiu Dărămuș, vătaf mare la Veneția de Jos.

 

Suntem din Paltin și ne-am organizat și anul acesta să facem ceată, să păstrăm tradiția. Suntem 10 feciori în ceată, dar anul viitor sperăm să adunăm mai mulți feciori. În afară de colindat, mai avem un obicei pe 6 ianuarie, de Bobotează sărim după cruce în apă.“, ne-a spus Tudor Ștefan, vătaful mare al cetei din Paltin.

Suntem din Șercăița și suntem în ceată șapte cetași. În data de 24 decembrie mergem cu colindul, pe 31 decembrie, mergem la zorit, de Anul Nou iar în data de 6 ianuarie avem Burduful, ne aruncăm în apă după cruce“, ne-a spus Raul Bărbat, vătaful mare al cetei din Șercăița.

Pe data de 24 decembrie mergem la colindat pe deal iar în data de 25 decembrie mergem în sat, terminăm dimineața pe la ora 5.00. Suntem 33 de feciori în ceată“, ne-a spus vătaful cetei din Holbav.

 

 

 

 

Suntem din satul Cuciulata, reprezentăm ceata și obiceiurile care se păstrează la noi. Turca noastră începe din 6 decembrie, când ne adunăm la gazdă, acolo pregătim turca, ne organizăm, începem repetițiile. La noi, pe data de 8 decembrie se adună lemnele din sat, pentru a face focul la gazdă, după aceea pe 24 decembrie începem colindatul în sat până în data de 5 decembrie. pe 26 avem jocul, unde vine lumea din sat. Pe 27 decembrie mai avem o seară de joc și apoi pe 6 ianuarie avem joc iar de la ora 12 noaptea începe zoritul Ionilor. Suntem singurii care avem cojoace, acestea se poartă în seara de colindat iar la biserică mergem cu haină neagră“, ne-a Matei Crăițariu de la Cuciulata.

Ca de fiecare dată, ceata din satul Rucăr, comuna Viștea, a fost prezentă la festival. Alături le-a fost și primarul comunei, Florin Ioani.

Astăzi am venit cu ceata de la Rucăr, reprezentăm comuna Viștea. Dacă Șinca Nouă este la răsăritul Țării Făgărașului, noi suntem la apusul Țării Făgărașului. Avem două cete în comună: la Rucăr și la Viștea de Jos. Ne bucurăm pentru invitația făcută de domnul primar aici la Șinca Nouă și este foarte interesant, pentru că au venit și cete noi, care reprezintă elementul de surpriză al festivalului.“, ne-a  spus Florin Ioani, primarul comunei Viștea.

Festivalul a debutat la Primăria Șinca Nouă, acolo unde tinerii au jucat și au participat la o sesiune de fotografii. De acolo, au plecat în paradă până la Căminul Cultural din sat.

Pe scena căminului au urcat tinerii cetași, care  și-au prezentat în fața spectatorilor portul, dansul din satele din care provin.

Galerie foto:

 

Festivalul cetelor de feciori – Sinca Noua

Publicată de Fagarasul Tau pe Sâmbătă, 28 decembrie 2019

Festivalul cetelor de feciori- Sinca Nouă

Publicată de Fagarasul Tau pe Sâmbătă, 28 decembrie 2019

Festivalul cetelor de feciori – Sinca Noua

Publicată de Fagarasul Tau pe Sâmbătă, 28 decembrie 2019

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *