Primăria Făgăraș a recuperat datoria de peste 1 milion de lei, de la Fabrica de Pulberi

Primăria Făgăraș a recuperat întreaga datorie pe care o avea Fabrica de Pulberi la bugetul local, acumulată pe parcursul mai multor ani, anunță reprezentanții administrației publice locale. 

În urma discuțiilor purtate de primarul Gheorghe Sucaciu cu Monica Vlad –directorul general al companiei din industria naţională de apărare, au fost achitate taxele și impozitele locale restante în valoare totală de 1.004.434 de lei. Suma reprezintă aproape 50% din creanţele principale neîncasate de la persoanele juridice active.

Potrivit directorului general al companiei, plata a fost posibilă în urma unui ajutor financiar important acordat fabricii din Făgăraș de către compania-mamă Romarm. În urma achitării debitelor, municipalitatea va retrage acțiunea prin care cerea intrarea în faliment a companiei.

Recuperarea sumei a fost posibilă în urma unui proiect de hotărâre inițiat de primarul Gheorghe Sucaciu și adoptat de Consiliul Local în luna octombrie 2019, prin care marii datornici sunt scutiți de plata majorărilor dacă achită suma restantă. Acesta a fost inițiat în urma OG 6/2019, prin care au fost instituite măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018, în cazul debitorilor care au datorii în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion lei.

În ultimii ani am constatat o creştere a numărului de societăţi care se află într-o anumită procedură reglementată de legea 85/2014. La data de 31.08.2019 creanţele principale neîncasate de la persoanele juridice active erau în suma de 2.033.591 lei, iar majorările de 1.780.072 lei. Cu debite restante din anul 2018 figurează un număr de 88 persoane juridice.

De la persoane fizice avem de încasat creanţe din anii precedenţi în suma de 2.561.000 lei, iar majorările aferente sunt în cuantum de 1.362.004 lei, provenind de la aproximativ 3450 persoane. Rata de încasare, în cazul aplicării măsurilor de executare silită, este scăzută, astfel că, prin aplicarea măsurii de anulare a majorărilor, există posibilitatea conformării benevole a contribuabililor și încasarea unor debite restante care, în altă situaţie, nu ar fi fost posibilă”, justifica primarul Gheorghe Sucaciu, în expunerea de motive, necesitatea HCL 261 din 31.10.2019.

The specified slider is trashed.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.