Tradiție în Post: Credincioșii din Părău se adună la Așezământul Bisericesc „Moștenire Părăiană“

În perioada Postului Nașterii Domnului, Așezământul Bisericesc „Moștenire Părăiană”, aflat în apropierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Părău, a găzduit mai multe întâlniri ale credincioșilor din localitate, scopul fiind acela de aprofundare a învățăturii de credință.

Este o tradiție de câțiva ani la Părău ca, în duminicile și sărbătorile din Postul Paștilor și al Nașterii Domnului, să se desfășoare seri catehetice. În anii anteriori, catehezele au fost pe teme liturgice, biblice și legate de martirii temnițelor comuniste. Anul acesta, în prima duminică a Postului Nașterii Domnului, au debutat serile catehetice despre Sfânta Biserică (eclesiologice), care au continuat și în celelalte duminici sau sărbători.  Expunerile au avut în vedere unitatea credinței, pe de o parte și dezbinarea creștinilor, pe de altă parte, urmărindu-se evoluția învățăturii de credință și a Bisericii din perioada apostolică până în zilele noastre.

În cadrul întâlnirilor s-a vorbit celor prezenți despre Schisma cea Mare din anul 1054, despre apariția Reformei în anul 1517 și a mai multor confesiuni protestante: calvină, anglicană, unitariană.  Dezbinarea Bisericii Ortodoxe din Transilvania (1698-1701) a fost subiectul unei alte seri duhovnicești. În societatea pluriconfesională în care trăim, cunoștințele istorice și dogmatice ne ajută să prețuim mai mult credința și Biserica Ortodoxă.

Teme de interes

Tânărul seminarist Bogdan Constantin Crăciun, membru al comunității, a susținut, în seara zilei de 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, o cateheză despre două confesiuni neoprotestante: baptistă și adventistă.  Este o binecuvântare pentru o parohie când un tânăr seminarist devine model de implicare misionară, susținând cu multă râvnă activitățile acesteia.

Domnul Petre-Alexandru Gavrilă, licențiat al Facultății de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și el, fiu al satului, în seara duminicii din 8 decembrie, le-a vorbit credincioșilor despre apariția, în secolul al XIX-lea, a Martorilor lui Iehova.

Credincioșii prezenți și-au întărit convingerea că Biserica Ortodoxă este de origine apostolică, credința drept măritoare fiind predată nealterat de-a lungul veacurilor.   Participanții au audiat colinde și au cântat pricesne. Serile catehetice s-au încheiat, de fiecare dată, cu o cină comună.
Abordările tematice eclesiologice vor intra în sfera preocupărilor misionare ale credincioșilor din Părău și în următoarele duminici care au mai rămas până la Nașterea Domnului.

Autor: pr. Laurențiu Urian

mitropolia-ardealului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.