„Nocturna bibliotecilor”, noaptea albă a bibliotecilor!

Biblioteca Municipală a marcat și în acest an evenimentul  „Nocturna bibliotecilor” printr-o acțiune culturală deosebită. 

 Evenimentul cultural național de activare nocturnă a bibliotecii care s-a desfășurat în seara zilei de 28 noiembrie a prilejuit redefinirea rolului pe care îl are biblioteca publică în societate, mai ales față de copii și tineri.

„Omul Renașterii, numit și Omul universal, în italiană Uomo Universale, este un ideal al umanismului renascentist, izvorât din conceptul exprimat de către unul dintre cei mai complecși reprezentanți ai curentului, Leon Battista Alberti (1404–1472). Acesta afirmă că un om poate face toate lucrurile dacă el vrea. În epocă, omul era considerat centrul universului, nelimitat în capacitățile sale de dezvoltare și se configura ideea că oamenii ar trebui să încerce să îmbrățișeze toate cunoștințele și să-și dezvolte propriile capacități cât mai deplin. Din toate acestea extragem caracteristicile evenimentului: biblioteca este pentru noi cetatea ideală, spațiul material și spiritual de locuire pentru tinerii din această seară, care sunt de fapt uomo universale, omul talentat care-și dezvoltă abilitățile în toate domeniile cunoașterii, prin talentul manifestat în arta teatrală, artă plastică, arta scrisului și arta muzicală.

 Le-am oferit o nocturnă a lor, pentru a se desfășura pe mai multe planuri, cu talent și har, dar la un nivel de excelență – cultura, cu infinitele ei fațete și posibilități creative de exprimare“, ne-a declarat Coordonator bibliotecă Raluca-Maria Bucur.

Primul moment cultural al serii a fost „Arta teatrală – alternativă educațională pentru copii“, al Trupei de Teatru „Thalia” a Casei Municipale de Cultură Făgăraș, care a prezentat „Atelierul de teatru”: Lectură. Poezie. Monolog. Scenete, sub coordonarea psihologului consilier educațional, referent așezământ cultural Ionuț-Teodor Sas.

Un alt moment important a fost expoziția de desen și pictură -„Lumea văzută prin ochii lor“, lucrări realizate de elevele Daria Șeitan, Școala Gimnazială „Ovid Densușianu”, profesor îndrumător Adela Paraschiv și Iulia Ștefan, clasa a IX-a A Colegiul Național „Doamna Stanca”, profesor  diriginte Simona Aron.

De-a lungul istoriei, arta a jucat un rol important în dezvoltarea culturală și intelectuală a omenirii. Doamna profesor Mariana Lațin  a propus o Incursiune psiho-estetică în operele renascentiste, prin intermediul formei și a culorii.

Prin intermediul elevei Ruxandra Popa, membru Club Laudatio, lectura este o artă, un proces mai lung şi mai complicat decât privirea, așa cum definea scriitoarea Virginia Wolf plăcuta, rodnica și neasemuită zăbavă. 

Membră a CLUBULUI LAUDATIO al Bibliotecii Municipale” ”Octavian Paler”, ”Ruxandra  Popa, elevă la Colegiul Național ”Radu Negru”, clasa a-IX-a A, a delectat audiența cu poemul de debut ”Scrisoarea de dragoste a unui poet către iubita ta, Natura. Varianta în franceză”, ”La lettre d’amour adressée par un poète à sa bien-aimée, la Nature”, este înscrisă în concursul lansat de Asociația  ”Rencontres Europeennes. Europoésie”, Paris cu tema: ”La protection de la nature”. Elegia testamentară instituie un timp al izvorârii creației literare. Versurile se întrupează într-o elegie testamentară în care irump regretul, nostalgia unui ”paradis pierdut”, năruirea, liniștea”, a spus Prof. Viorica Bica.

Am închis acest cerc al Nocturnii, cu revenirea la conceptul umanist renascentist Uomo Universale, care a fost prezentat teologic și psihologic de către preot profesor dr. Ciprian Valentin Bîlbă, de la Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”, partenerul nostru cultural, care ne-a pregătit încă alte momente interesante și atractive: Exegeza desenului „Omul – această nerăspunsă întrebare” realizat de eleva Alexandra Ciortan. Artă interpretativă: Maria Streza, Ioana Bota (chitară&voce), Cristiana Moldovan (nai). Un șmecher la lecție/adaptare după Mircea Sântimbreanu. Tableta“, a spus prof Szusza Dull.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.