Preoți și credincioși din Făgăraș și Țara Făgărașului, prezenți la slujba de pomenire a părintelui Arsenie Boca

foto: pr. Florin Popa

Mii de credincioși au fost prezenți astăzi  la Mănăstirea Prislop, din judeţul Hunedoara, pentru a lua parte la slujba de pomenire a părintelui Arsenie Boca, de la a cărui trecere la cele veşnice au trecut 30 de ani. Printre aceștia s-au numărat și făgărășenii. Preoți din Făgăraș și Țara Făgărașului, dar și sute de credincioși au ajuns ca în fiecare an la slujba de pomenire a părintelui. 

Manifestarea a început încă din cursul nopţii de miercuri spre joi, când preoţii şi credincioşii prezenţi s-au rugat pentru odihna celui supranumit “Sfântul Ardealului”, iar astăzi la altarul din curtea mănăstirii, a fost săvârşită o slujbă de liturghie specială, la care au luat parte mai mulţi prelaţi ai bisericii, în frunte cu IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

La Mănăstirea Prislop, pomenirea Părintelui nostru Arsenie Boca la împlinirea a 30 de ani de la trecerea lui la cele veșnice!

Publicată de Florin Popa pe Joi, 28 noiembrie 2019

Mitropolia Ardealului a votat canonizarea părintelui Arsenie Boca

Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis, pe 5 septembrie, să înainteze Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) dosarul de canonizare al părintelui Arsenie Boca. Sfântul Sinod al BOR a transmis propunerea Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinţilor români. Comisia va invita specialişti din diferite domenii de competenţă să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească şi de disciplină monahală.

De asemenea, vor fi evaluate şi referate ale cercetătorilor istorici permanenţi desemnaţi de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989, se menţiona, pe 28 octombrie, într-un comunicat al Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus, din judeţul Hunedoara. A studiat la Academia Teologică “Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.

Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii opresiunii comuniste. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 kilometri de Bucureşti.

Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989, la Sinaia şi, la dorinţa sa, a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop. La mormântul părintelui Arsenie se ajung zilnic sute de pelerini veniţi din toată ţara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *