Parcul fotovoltaic de la Ucea, tranzacționat între două firme din China

foto: arhiva

Producătorul chinez de panouri, module şi celule fotovoltaice Hareon Solar Technology, confruntat cu mari probleme financiare, care au dus în vară şi la delistarea acţiunilor sale de la Bursa din Shanghai, îşi cedează participaţia de peste 95% din capitalul firmei româneşti (Green Vision Seven SRL) prin intermediul căreia operează unul dintre cele mai mari parcuri solare din Româna, cel de la Sumerna, care este dezvoltat pe 145 de hectare şi are o putere de 55MW. Participaţia va fi preluată de subsidiara din Hong Kong a unui alte companii din China, Jiangsu Sunshine Group, care a garantat creditele contractate de Hareon de la cea mai mare bancă chineză de stat pentru a-şi finanţa investiţiile, inclusiv pe cea din România.
Ambele companii se leagă de numele magnatului chinez Lu Keping, care în anii anteriori a figurat de mai multe ori în topul Forbes al celor mai bogaţi oameni din China şi care conduce Jiangsu Sunshine Group din 1993, scrie Profit.ro.
Parcul fotovoltaic de la Sumerna e unul dintre cele mai mari din ţară, cu putere instalată de 55 MW, dezvoltat pe o suprafaţă de 145 hectare, în 2014. Planurile iniţiale prevedeau majorarea capacităţii la 82 MW, însă au fost întrerupte de schimbarea legislaţiei locale a sprijinului de stat pentru producţia de energie regenerabilă, prin reducerea semnificativă a subvenţiilor pe bază de certificate verzi impuse pe facturile consumatorilor de curent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.