Prima actriță romă din România, apreciată la Festivalul de Film de la Cannes- proiecție specială la Făgăraș

Prima actriță romă din România prezentă la Festivalul de Film de la Cannes își face debutul în regie de film. Alina Șerban este prima femeie romă regizoare de teatru și film din România.
În noiembrie 2019, cei 10 ani de activitate artistică şi activism rom ai actriței culminează cu primul ei film, „Bilet de iertare“, un scurtmetraj care tratează subiectul sclaviei romilor, o tematică abordată de Alina Șerban încă de la piesa de teatru Marea Rușine.
În următoarea perioadă, cinefilii sunt invitați să-l urmărească într-o versiune First Cut, la București,
Craiova și Făgăraș.

„Bilet de iertare“ va putea fi vizionat în Făgăraș, în cadrul unei proiecții-eveniment cu intrare liberă, pe 15 noiembrie, la Casa Municipală de Cultură, de la ora 19:00, în prezența regizoarei.
Prezentarea scurtmetrajului va fi urmată de o proiecție specială „Singură la nunta mea/ Seule a Mon Mariage“, pelicula în care actrița joacă rolul ei principal. Filmul a avut premiera internațională la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2018, în cadrul programului ACID (Association pour le cinéma indépendant et sa diffusion), și a primit premiul ”Best Feature” la Cinedays European Film Festival. Pentru acest rol, Alina Șerban a câștigat premiul “Best Actress” la Festivalul International du Film de Femmes de Salé,

Despre Bilet de iertare
„Bilet de iertare“ urmărește povestea unui sclav rom în anul 1856, al cărui destin stă sub semnul iubirii a două mame – mama sclavă, cea care l-a născut, și cealaltă, mama boieroaică a cărui proprietate este și care îl iubește ca pe propriul ei fiu. Filmul face parte dintr-un proiect viitor de lungmetraj care spune povestea lui Dincă, sclavul rom care a schimbat cursul istoriei în Țările Române.
Alina Șerban semnează și scenariul filmului, imaginea a fost realizată de Julia Kacalak, iar muzica va fi creația lui Vlaicu Golcea. Filmul este o producție Asociația Untold Stories și Mobra Films, și îi are în distribuție pe actorii Oana Ștefănescu, Ionuț Habet, Emil Măndănac, Ioana Barbu, Alina Șerban, Bogdan Stamatin.
Scurtmetrajul „Bilet de iertare“ este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile și co-finanțat de Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice. Asociația Untold Stories a fost înființată de către Alina Șerban în 2015 și are ca misiune documentarea
şi promovarea culturii şi identităţii rome.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.