Cultură

Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. Sunt sărbătoriți pe 8 noiembrie!

Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. 

Arhanghelul Gavril, al cărui nume se traducere din ebraică „Dumnezeu este puterea mea”, este unanim considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ). Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Mihail, care transmite rugăciunile adresate de credincioşi Tatălui Ceresc şi este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ. Sf. Arhanghel Mihail este mai des întâlnit în tradiţiile româneşti decât Gravriil. Astfel, în popor se spune că el este cel care ia sufletele oamenilor, stând la căpătâiul bolnavilor, dacă aceştia vor muri, sau la picioare, dacă vor scăpa de boală şi va continua să trăiască. Conform unei legende, Mihail ar fi fost iniţial un om simplu, însurat cu o fată frumoasă, pe nume Stăncuţa. După căsătorie, aceasta s-a transformat într-o femeie rea, iar pentru răbdarea pe care Mihail ar fi avut-o faţă de ea, Dumnezeu l-a făcut sfânt. Despre Sfinții Mihail și Gavril, tradiţia spune că nu e doar motiv de sărbătoare, ci şi de reculegere şi de pomenire a celor plecaţi din această lume.

Sfântul Arhanghel Mihail

Arhanghelul Mihail este, în tradiţia creştină, conducătorul oştilor îngereşti. Iar Arhanghelul Gavriil este aducătorul veştilor bune: el le-a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Fecioarei Maria, iar Fecioarei i-a vestit că va naşte pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus. Sfinții Mihail și Gavriil sunt călăuze ale sufletelor în drumul lor spre rai. Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat războinic împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.
Arhanghelii sunt patroni ai casei, ard păcatele izvorâte din patimile şi slăbiciunile omeneşti şi îi ajută pe cei care ţin posturile creştineşti să îşi purifice conştiinţa.
iblia menţionează doar trei Arhangheli După tradiţia biblică, Arhanghelii, îngerii dinaintea tronului dumnezeiesc şi purtători la cer ai rugăciunilor, sunt în număr de 7, dar în textele canonice nu apar nominalizaţi decât trei: Mihail, Gavriil şi Rafail. Acesta din urmă e considerat vindecătorul suprem între îngeri. Tradiții și superstiții de Sf Arhangheli Mihail și Gavril În ceea ce-l priveşte pe Arhanghelul Mihail, acesta, se spune, că poartă cheile Raiului, este un vrednic luptător împotriva diavolului şi veghează la căpătâiul celor bolnavi. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă.

Sfântul Arhanghel Gavriil

 

Pentru că atât Sfântul Mihail, cât şi Sfântul Gavriil sunt văzuţi că păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi. Această, pentru că, potrivit folclorului, cei doi sfinţi participă şi la Judecata de Apoi. De asemenea, în credinţele populare Sfântul Mihail este şi protectorul Lunii şi al Soarelui şi că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei. O tradiţie regăsită şi în Transilvania, şi în Bucovina cere ca gospodinele să coacă, de Sfinţii Mihail şi Gavriil, “turta areţilor” (areţii fiind, în limbajul de la stâne, berbecii despărţiţi de oi).

 

 

Sfântul Arhanghel Rafail

Sfântul Arhanghel Rafail, înger din ceata arhanghelilor (a opta ceata îngerească).

El este cinstit mai ales ca vindecător al celor bolnavi, călăuzitor tainic al celor ce călătoresc și ocrotitor al celor căsătoriți, care trăiesc în frică de Dumnezeu. Este sărbătorit de Biserica Ortodoxă, împreună cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, în ziua de 8 noiembrie. În limba ebraică, numele său, compus din cuvintele „Rafa” și „El”, înseamnă „Domnul Vindecătorul” sau „Dumnezeu este Cel care vindecă”. Pe lângă „Cartea lui Tobit”, în care acest arhanghel îndeplinește un rol principal, el mai este amintit și în scrierea apocrifă „Cartea lui Enoh”. Arhanghelul Rafail este amintit în „Cartea lui Tobit”, din Vechiul Testament, unde este prezentat ca și ocrotitor și îndrumător înțelept al dreptului Tobie, în drumul său spre casa lui Raguel, pentru a lua de soție pe Sara. Când se descoperă pe sine lui Tobie, acest arhanghel spune: „Eu sunt Rafail, unul din cei șapte Sfinți Îngeri, care ridică rugăciunile sfinților ți le înalță înaintea slavei Celui Sfânt” (Tobit 12, 15). Sfânta Scriptură dă mărturie de necontestat despre faptul că dumnezeieștile puteri cerești comunică neîncetat cu lumea oamenilor. Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție ne descoperă care sunt numele celor șapte Sfinți Arhangheli, căpetenii ale puterilor cerești, după cum urmează: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Iegudiil si Varahiil.

 

surse: ortodoxinfo.ro, liberatea.ro, doxologia.ro

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *