Un bloc va fi reabilitat cu fonduri europene. Pentru alte trei există riscul să se piardă finanțarea

Primăria Făgăraș demarează licitația de proiectare și execuție a lucrărilor pentru reabilitarea termică a primului bloc dintre cele patru incluse în proiectul cu fonduri europene. Este vorba despre blocul 51A de pe strada Teiului, singurul în care și-au dat acordul toți locatarii pentru efectuarea lucrărilor.

Conform unei adrese oficiale primite de la ADR Centru (foto), procedura poate fi demarată pentru acest imobil. Astfel, nu mai există pericolul de a pierde toată finanțarea, dar suma de 3.425.079,99 lei (aproximativ 748.750 de euro), care reprezintă 60% din valoarea eligibilă a proiectului, va fi diminuată dacă locatarii celorlalte trei blocuri nu semnează în unanimitate pentru începerea reabilitării.

17 proprietari din blocurile 4, 5 și 6 de pe strada Câmpului nu și-au dat acordul pentru efectuarea lucrărilor. Așadar, în blocul 4 lipsesc 3 semnături din scara A, 3 din scara B și 1 din C; în blocul 5 lipsesc 3 semnături din scara A și 2 din scara B; în blocul 6 lipsesc 1 semnătură din scara A, 1 din scara B și 3 din scara C.

Primăria Făgăraș a făcut toate demersurile posibile, în perioada 2017 – 2019, pentru a-i informa pe locatari ce presupune proiectul: au fost înștiințate asociațiile de proprietari și invitate la dezbateri, au fost trimise invitații direct proprietarilor în perioada când proiectul era în etapa de precontractare, au avut loc întâlniri între primarul Gheorghe Sucaciu și proprietari, iar angajații primăriei implicați în proiect au participat la ședințele cu asociațiile și, împreună cu președintele Asociației 4, 5 și 6 de pe strada Câmpului, s-au deplasat la domiciliile cetățenilor sau i-au contactat telefonic pe aceștia, pentru a se asigura că nu rămân neinformați în privința posibilității reabilitării cu fonduri europene.

Asociațiile de proprietari care vor beneficia de lucrările de reabilitare sunt cele care au răspuns invitației primăriei și care au pregătit documentele preliminare pentru încadrarea în proiect. Au fost invitate asociațiile pentru care Primăria Făgăraș avea documentațiile tehnice economice întocmite pentru apelul de proiecte care s-a încheiat la începutul anului 2016 (18 blocuri). Dintre toate care au fost prezente la întâlniri, doar două asociații au prezentat documentele necesare pentru depunerea cererii de finanțare în termenul menționat”, declară Laura Mihaiu, managerul de proiect.

Așadar, deși sunt mulți alți făgărășeni care s-au arătat dispuși să fie executate astfel de lucrări unde locuiesc, în acest proiect, din păcate, nu pot fi incluse alte blocuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.