La multi ani Armatei României!

Ziua de astăzi, de 25 octombrie, zi în care se sărbătorește Ziua Armatei României, este marcată și la Făgăraș așa cum se cuvine.  Între orele 09.00 – 13.00, în parcarea Cetăţii Făgăraşului va avea loc o prezentare statică a tehnicii şi armamentului din dotarea Forţelor Terestre, iar începând cu orele 11.00, în faţa monumentului Eroilor din spatele Catedralei Ortodoxe a municipiului Făgăraş are loc manifestarea militar religioasă.

Programul a cuprinde: primirea oficialităţilor, prezentarea semnificaţiei zilei, rostirea de alocuţiuni, oficierea serviciului religios, depunerea de coroane, şi defilarea efectivelor unităţii.

Seara începând cu orele 18.30 în faţa Cetăţii Făgăraşului va avea loc ceremonialul de retragere cu torţe.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Ultimele orașe eliberate au fost Satu Mare și Carei.

Eliberarea întregului teritoriu național s-a obținut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajați nemijlocit în luptă, între 23 august și 25 octombrie 1944. Dintre aceștia, au fost uciși sau răniți circa 58.000. Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la 89.934 militari, dintre care 76.275 prizonieri.

Eliberarea părții de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat și încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Națiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei și Austriei, până la victoria finală. ”Ajunse la frontieră din 1940, diviziile noastre — menționa comunicatul Marelui Stat Major din 25 octombrie 1944 — sunt gata de un nou efort și de noi lupte alături de marii noștri aliați, până la înfrângerea totală a forțelor germano-maghiare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.