6 proiecte implementate prin Bugetarea participativă, la Făgăraș, cu 50.000 de euro

foto> Vlad Vasile/Red Foto

Procesul de Bugetare participativă 2019, program pilot demarat de Primăria Municipiului Făgăraș în 10 mai și care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii prin implicarea cetăţenilor, este în plină desfășurare. Cele șase proiecte declarate eligibile de către comisia tehnică de analiză în 9 august, din 25 propuse și supuse la vot de către făgărășeni în perioada 1 – 26 iulie, sunt în implementare.

Două dintre acestea sunt în faza de execuție, pentru altele două sunt în desfășurare procedurile legale de achiziție publică, iar pentru celelalte procesul de implementare este început. Finalizarea primului proiect va avea loc săptămâna viitoare, cetățenii fiind cei care au decis, prin procesul de vot desfășurat pe platforma dedicată bugetării participative, cum să fie utilizată o parte din taxele și impozitele pe care le plătesc. Fiecare făgărășean a avut 5 voturi disponibile, câte unul pentru fiecare dintre cele 5 domenii: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spații verzi și locuri de joacă; infrastructură educațională și culturală, oraşul digital.

 50.000 de euro este suma totală alocată anul acesta, urmând ca în 2020 să crească până la 7% din bugetul secțiunii de dezvoltare al Municipiului Făgăraș, provenit din excedentul anului bugetar anterior, conform hotărârii luate de Consiliul Local.

Stadiile proiectelor pot fi verificate de către oricine pe platforma www.bp.primaria-fagaras.ro. Noi actualizăm, constant, fiecare fază a fiecărui proiect. Fiind un program pilot în municipiul nostru, suma alocată pentru anul acesta a fost de 50.000 de euro, însă aceasta va crește de anul viitor”, declară Marius Matei, unul dintre coordonatorii Bugetării participative.

Cele mai multe voturi au fost obținute pentru proiectul care vizează amenajarea unui spațiu multifuncțional la Școala Gimnazială Ovid Densușianu. Acesta prevede o alee de 2,5 m lățime și aproximativ 80 m lungime, cu spațiu verde împrejurul ei. Locul va fi utilizat de elevi și profesori pentru desfășurarea unor activități cu caracter educațional, dar și pentru recreere. Aleea va avea două anexe: una dedicată parcării bicicletelor, iar cealaltă va fi un spațiu pentru relaxare/lectură, utilat cu 4 bănci stradale.

City App Făgăraș, un sistem pentru informarea localnicilor și turiștilor, ocupă locul doi în funcție de numărul de voturi. Va fi o aplicație gratuită pentru utilizatorii de smartphone, după modelul din Sibiu, preluat ulterior și de municipiul Cluj-Napoca. Va funcționa ca un ghid local electronic și va fi disponibil pentru telefoane sau tablete.

Terenul de baschet în aer liber este proiectul care s-a poziționat pe locul trei. Acesta prevede construirea unui teren de baschet cu acces gratuit într-unul dintre cartiere. În prezent există doar un singur teren de acest tip în municipiul Făgăraș.

Prin proiectul de pe locul patru vor fi reconstruite scările aflate într-o stare avansată de degradare, pentru facilitarea accesului locatarilor în blocul în care locuiesc.

Reabilitarea drumului care face legătura între Șoseaua Combinatului și strada Belvedere ocupă locul cinci. Acesta nu presupune o investiție mare, pentru că infrastructura este deja realizată. Beneficiarii lucrărilor vor fi, în principal, părinții care își transportă copiii la școala de dans și persoanele care participă la activitățile sportive desfășurate în sala de sport, locuitorii străzii Belvedere, dar și clienții și furnizorii firmelor situate în această zonă.

Ultimul proiect declarat câștigător prevede  un spațiu de joacă în aer liber, care va fi realizat în curtea creșei „Mămăruța”. Unitatea de învățământ deţine o curte interioară spaţioasă unde copiii, în timpul programului, ar putea desfăşura activităţi recreative în aer liber, care vor contribui la dezvoltarea lor. Pe o suprafață de 53 mp vor fi montate dale din cauciuc, iar pe 10 mp se va întinde un gazon sintetic multifuncţional. Aici va fi amplasat un complex de jocuri, compus din tobogane, leagăne și o căsuță pentru copii.

Înainte de demararea procesului de Bugetare participativă, specialiștii din cadrul Primăriei Făgăraș au organizat o serie de dezbateri publice, dar și ateliere în fiecare cartier din municipiu, în cadrul cărora au vorbit cu cetățenii prezenți și le-au explicat ce presupune Bugetarea participativă.

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.