Tezaurul monetar de la Părău, revendicat de familia celui care l-a descoperit
Muzeul Țării Făgărașului și Consiliul Local Făgăraș au fost chemate în instanță de fiul celui care a descoperit o parte din „Tezaurul monetar de la Părău”. Bărbatul susține că tatăl său a fost nedreptățit prin preluarea la vremea respectivă a tezaurului cu titlu gratuit și își dorește ca toate cele 5372 de piese, cităm:„să-mi fie lăsate în deplină proprietate și liniștită posesie”.
Emil Șulea prezintă în acțiunea civilă, depusă la Judecătoria Făgăraș că:„în anul 1979, tatăl meu, Șulea Dumitru, în timpul unor lucrări agricole pe care le efectua în grădina casei sale cu nr.47 din satul Părău, județul Brașov, a descoperit un tezaur monetar. Cele 5372 monede de argint ale tezaurului erau depozitate într-un vas de lut, monedele erau așezate într-un săculeț de pânză de in. Tatăl meu a sesizat autoritățile locale ale acelor timpuri cu privire la descoperirea făcută, iar acestea au venit la fața locului și au ridicat comoara descoperită de tatăl meu. Tezaurul, vasul și fragmentele de săculeț se păstrează și în prezent la Muzeul Țării Făgărașului“.
Tot el susține că tezaurul descoperit de tatăl său ar trebui să se afle în proprietate familiei, în acest sens invocând art.93 al.2 din Legea nr.182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național care prevede ca „bunurile cultural mobile preluate ilegal de autorități ale statului după data de 6 septembrie 1940, pot fi revendicate de proprietarii de drept și vor fi restituite acestora de către autoritățile care le dețin, pe baza unei hotărâri judecătorești definitive.”
Nu este prima acțiune în instanță făcută instituțiilor statului, prin care bărbatul cere acest tezaur descoperit de tatăl său. În urmă cu aproximativ un an, a mai deschis o astfel de acțiune, în care pârâții au fost Muzeul Țării Făgărașului, Statul român prin Ministerul de Finanțe, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Brașov. Acțiunea nu a avut însă succes.
Pe de cealaltă parte, reprezentanții muzeului susțin însă că lucrurile nu stau chiar așa.
„În 1979 un cetățean din Părău, Șulea Dumitru a descoperit un număr de 17 monede într-o grădină. A anunțat autoritățile, respectiv muzeul, iar a doua zi, reprezentanții muzeului s-au deplasat la locul descoperirii celor 17 monede și a făcut cercetări sistematice în urma cărora a fost descoperit acest tezaur monetar de la Părău care cuprinde 5372 de piese. Acest tezaur a fost adus la muzeu, a fost restaurat de restauratorul muzeului de atunci iar în 1998 fostul director al Muzeului, domnul Dragotă împreună cu un fost coleg restaurator, Ioan Frătean, a editat un catalog care se numește „Tezaurul monetar de la Părău”. Tezaurul numismatic este important pentru istoria zonei pentru că pune în lumină care a fost circulația monetară la momentul respectiv. Perioada emisiilor monetare este destul de mare, din secolul XIV, până la începutul secolului al XVII-lea, monedele fiind emise undeva în anul 1602.”, a declarat Elena Băjenaru, directorul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat”.
Acțiunea civilă a lui Emil Șulea a ajuns în atenției publică, după ce pe ordinea de zi a Consiliului Local a apărut proiectul de hotărâre, prin care aleșii locali trebuie să aprobe angajarea unui avocat în această speță.
Tezaurul, vasul și fragmentele de săculeț se păstrează la Muzeul Țării Făgărașului. Cuprinde 5372 de piese, emise în 27 țări, regate, provincii sau orașe și 16 tipuri monetare. Tezaurul poate fi categorisit ca unul dintre cele mai mari tezaure de acest fel din țară. Tot în Țara Făgărașului, în satul Cuciulata, s-a mai descoperit un tezaur monetar, care în prezent se află la muzeul din Budapesta.