În Țara Făgăraşului s-ar putea accesa bani europeni pentru Investiţiile Teritoriale Integrate

Ministrul Fondurilor Europene Roxana Mînzatu, prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Braşov şi ai primăriilor au participat vineri, la Braşov, la un eveniment unde s-a  prezentat o modalitate de finanţare din ciclul bugetar european 2021 -2027, respectiv Investiţiile Teritoriale Integrate (ITI).

Cum vor putea fi accesați banii
Ministrul Roxana Mînzatu a explicat după eveniment că sunt câteva zone pregătite, dar a prezentat, pe scurt şi modalitatea de finanţare. „Pentru un teritoriu se realizează o strategie de dezvoltare, apoi se stabileşte o listă de investiţii prioritare din domenii variate, de la infrastructură rutieră, la centre medicale. Aceste proiecte nu se vor depune pentru finanţare la nivel naţional strict pentru acel teritoriu”.
Mai mult, ea a precizat că la nivel naţional, pentru investiţiile teritoriale integrate ar putea fi alocată suma de aproximativ 1,2 miliarde de euro, în ciclul bugetar european 2021 – 2027. „Suma va fi împărţită teritoriilor care vor accesa aceste instrumente.  Va trebui să vedem câte teritorii vor accesa acest instrument. Îmi doresc ca şi în judeţul Braşov să avem măcar un teritoriu care să acceseze aceşti bani, pe modelul implementat în Delta Dunării. Acest proces a început astăzi şi va dura în jur de un an şi jumătate”, a mai spus ministrul.

Ca şi posibile zone din judeţul Braşov care ar putea beneficia de acest instrument de finanţare, ea a amintit zona Bran – Moieciu: „Această zonă este mai mică, dar atrage peste un milion de turişti. Dacă s-ar extinde pe culoarul Rucăr – Bran, ar putea deveni o zonă finanţabilă”. 

O altă zonă din jud. Brașov care ar putea beneficia de această posibilitate de finanţare europeană este şi Ţara Făgăraşului: „Este o zonă ce ar merita prin acest instrument”.  
În ceea ce priveşte sumele de care ar putea beneficia astfel de teritorii, ministrul Fondurilor Europene a estimat că fiecare dintre ele ar putea avea la dispoziţie 100, 200 sau chiar 300 milioane de euro. „Încă nu am stabilit o modalitate de calcul a sumelor ce revin fiecărei zone. S-ar putea lua în calcul numărul de locuitori”, a mai a încheiat Roxana Mînzatu.

 

sursa: bzb.ro

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.