Proiectul privind modernizarea iluminatului public din comuna Beclean, respins de consilierii locali

Ședință cu scântei și multe reproșuri, ieri, în comuna Beclean. Proiectul privind modernizarea iluminatului public din comună a încins spiritele printre consilierii locali care au respins proiectul. Au fost 7 abțineri și 4 voturi împotrivă, asta deși majoritatea cetățenilor își doresc investiția. Doar 4 consilieri și-au dorit demararea investiției care este în valoare de aproximativ 520 mii de lei. Motivul pentru care acest proiect a fost respins este că nu se dorește îndatorarea comunei pe o perioadă de 4 ani, fapt care ar putea bloca investițiile ulterioare ale viitoarelor administrații locale, spun consilierii.

„Problema ilumniatului public s-a pus încă de acum doi ani și tot timpul a fost problema cu amortizarea vechii investiții. Dacă am ridicat problema de acum doi ani, de ce nu s-a căutat de atunci un proiect cu fonduri europene, îl căutăm acum la sfârșitul exercițiului financiar. Problema mea este următoarea: dacă nu luăm bani de pe fonduri europene, luăm câte o sută de milioane din bugetul local, în următorii 4 ani. Și nu luăm din bugetul actual, luăm din bugetul celor care vor urma. Și plus că vom îndatora comuna. Sunt cumva alte investiții, mai prioritare decât iluminatul.”, a spus  unul dintre consilierii locali ai comunei Beclean.

„Ar fi bine bine să nu-i îndatorăm din capul locului pe urmașii noștri cu această sumă. Că poate vine suma asta și mai vine una și uite așa se adună.  Se trezesc la un moment dat cu hârtiile pe masă și noi nu putem face nimic. De ce? Pentru că avem datorii din spate.”, a spus un alt consilier local.

Primarul Becleanului, Claudiu Motrescu a ținut să argumenteze cu faptul că s-a încercat accesarea unor bani pe fonduri europene, însă toate proiectele depuse în acest sens au fost respinse. Tot el spune că forma actuală a proiectului de iluminat public este cea mai eficientă variantă.

„Am eșalonat cu contabilitatea aceste sume. Am văzut că o să câștigăm prin faptul că curentul este mai puțin. S-au căutat de atunci, și s-au depus proiecte, dar nu s-au dat bani. De asemenea, s-a depus proiect și la Ministerul Dezvoltării și nu s-au obținut bani. Orice variantă pe care am încercat-o cu fonduri europene, nu am primit bani. Noi facem o investiție în comună pentru cetățenii noștri. Povestea asta cu îndatoratul, uitați-vă la alte primării care au luat credite. Noi nu am luat credite, doar este o eșalonare și avem un lucru gata făcut. Mi se pare asta o poveste, că îndatorăm, pentru că nu ducem aceste becuri acasă. Noi punem aceste becuri și aceste lămpi ca să fie un confort și ceva normal pentru locuitorii noștri, cei care ne-au ales și din banii muncii lor suntem plătiți toți de aici. Noi am găsit soluții pentru a fi viabil acest proiect.”, a spus Claudiu Motrescu, primarul comunei Beclean.

Consilierii locali au refuzat inițiativa primarului deoarecere, spun ei, nu vor să lase datorii viitoarelor administrații. Contractul de iluminat public prevede ca după ce lucrarea va fi terminată, timp de 4 ani, Primăria Beclean are de plătit un credit de 10.500 de lei pe lună timp de patru ani. Acest lucru a fost de neacceptat pentru consilierii locali care au votat împotrivă și care au blocat acest proiect.

 

 

 

 

 

The specified slider is trashed.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.