Consilierii locali nu sunt de acord cu un centru al deșeurilor între Făgăraș și Hurez

Majoritatea consilierilor locali, întruniți ieri în ședința ordinară a lunii, a revocat dreptul de administrare a Consiliului Județean Brașov asupra unui teren dintre Făgăraș și Hurez, unde era propus amplasarea unui Centru de Management Integrat al Deșeurilor pentru gunoaiele din toată Țara Făgărașului. Aleșii locali au motivat că zona este prea aproape de locuințe, respectiv de cartierul Miorița, dar și de alte obiective, precum societăți comerciale, depozite. În acest sens, executivul primăriei a propus o altă locație, una pe teritoriul fostului Combinat Chimic, locație care nu ar afecta comunitatea din împrejurimi. Pe de cealaltă parte, consilierul local Lucian Cupu a transmis mesajul că proiectul de management al deșeurilor din județ ar fi pus în pericol în această situație. 

Unul din proiectele de pe ordinea de zi din cadrul ședinței ordinare din data de 27 mai, care a iscat discuții, a fost cel legat de revocarea dreptului de administrare a Consiliului Județean Brașov  asupra imobilului teren în suprafață de 25.000 mp, situat între Făgăraș și Hurez, locație pe care se dorea realizarea unui Centru pentru deșeurile din Țara Făgărașului.

Locația de pe Șoseaua Hurezului, prea aproape de locuințe și de societățile comerciale

IMG_20210527_141558Primul care a explicat situația acestui teren a fost primarul Făgărașului. Acesta a prezentat consilierilor faptul că acest teren este în administrarea Consiliului Județean Brașov din anul 2011, pentru accesarea unor fonduri europene pentru realizarea managementului deșeurilor în județul Brașov. Acel proiect nu s-a realizat atunci. Acum, pe noul proiect privind managementul deșeurilor în județul Brașov, Consiliul Județean Brașov dorește ca pe această locație, pe acest teren, pe care îl avea în administrare, să construiască un Centru de Management Integrat al Deșeurilor din toată Țara Făgărașului, adică o stație de sortare, una de tratare mecano-biologică și una de transfer. Cu acest lucru nu a fost de acord atât primarul Făgărașului, cât și majoritatea consilierilor locali. Aceștia au argumentat prin faptul că terenul este la o distanță mică față de locuințe, 290 metri, respectiv de cartierul Miorița, dar și de alte obiective precum depozite, societăți comerciale sau spații de agrement. În plus, ar putea pune în pericol și derularea proiectului prin fonduri europene care vizează și Șoseaua Hurezului, prin planul de mobilitate. De asemenea, primarul spune că dacă s-ar alege această locație atunci sute de mașini de gunoi din toată Țara Făgărașului ar tranzita lunar Făgărașul pentru a depozita aici gunoiul.

Sunt mai multe motive pentru care nu se poate face acea investiție pe Șoseaua Hurezului, în spatele acelor case. În primul rând, din punct de vedere legal, Curtea Constituțională spune clar că un teren din proprietatea unui UAT nu se poate transfera în proprietatea unui UAT superior, deci din proprietatea Municipiului Făgăraș nu se poate transfera în proprietatea Consiliului Județean. Ghidul de finanțare spune clar că ei pot accesa fonduri doar dacă îl au în proprietatea sau au drept de superficie. Dreptul de superficie este asimilat cu dreptul de proprietate și acea hotărâre a Curții Constituționale se aplică și dreptului de superficie.

Din punct de vedere al locației propusă de Consiliul Județean, nu este fezabilă acea locație din cauza faptului că pe Șoseaua Hurezului prin planul de mobilitate, noi am accesat un proiect în valoare de 10 milioane de euro, acolo avem niște indicatori propuși în proiect și dacă noi nu atingem acei indicatori, pierdem acea finanțare de 10 milioane de euro.

Screenshot_20210528_081518Altă problemă cu acea locație, este faptul că acea locație se află la o distanță mai mică de 300 de metri de un cartier și vorbim de cartierul Miorița. Este la distanță de 290 de metri. O altă problemă este că acea locație este în apropierea unor case care au fost construite ulterior anului 2011, a unui depozit de miere ecologică, la o distanță de 3 km de o zonă de agrement și vorbim de Lacurile de la Beclean iar cantitatea care trebuie tratată acolo, pentru că acolo se face o stație de tratare, una de sortare și o stație de transfer iar cantitatea care trebuie manipulată în acel CMID este de 144.000 de tone pe an. Accesul la acea locație se face prin Municipiul Făgăraș, ceea ce este un disconfort foarte mare pentru cetățeni. Sute de mașini de gunoi vor ajunge aici pe lună“ , ne-a declarat Gheorghe Sucaciu, primarul Făgărașului.

O locație propusă, pe fosta platformă a Combinatului Chimic

Tot în cadrul ședinței, primarul a explicat că a propus Consiliului Județean ca acest Centru de Management al deșeurilor din Țara Făgărașului să se realizeze pe platforma fostului Combinat Nitramonia, acolo unde sunt disponibile 450 de hectare iar intrarea/ieșirea mașinilor de gunoi să ocolească Făgărașul și să se realizeze dinDJ104B, adică din drumul ce duce spre Ileni.

Screenshot_20210528_081532În urmă cu o lună am explicat aceste lucruri Consiliului Județean și le-am propus ca locația care trebuie amplasată în Țara Făgărașului să fie amplasată undeva pe teritoriul fostului Combinat Nitramonia, o zonă care îndeplinește toate condițiile, doar că cel interesat, adică Consiliul Județean, să facă un studiu de contaminare, pentru a determina dacă acea zonă e contaminată sau nu. Agenția de Mediu a răspuns că toată platforma fostului combinat este posibil contaminată, dar printr-un studiu dacă se determină că unele zone nu sunt contaminate, ele pot fi folosite pentru a fi la dispoziția unui proiect. Consiliul Județean dacă cumpără de la lichidator acel teren, poate deconta banii din proiect, poate realiza infrastructura la acel proiect, utilitățile necesare pentru toată investiția iar zona respectivă poate fi pusă în valoare cu acel proiect. Le-am spus de atunci că nu sunt de acord ca prin acest CMID, comunitatea făgărășeană să sufere pentru o perioadă de foarte mulți ani, pentru că acel CMID nu se poate muta și le-am solicitat  respectuos să țină cont de propunerea noastră sau să găsească altă propunere și să găsim altă locație.“, a mai spus Gheorghe Sucaciu.

Proiect pus în pericol de această revocare?

Din partea consilierilor care nu au fost de acord cu revocarea administrării a acestui teren de către Consiliul Județean și implicit au fost de acord cu construirea acestui centru al deșeurilor între Făgăraș și Hurez, a citit un mesaj consilierul local Lucian Cupu. Acesta susține că acest demers ar pune în pericol proiectul pentru întreg județul.

IMG_20210527_141842„Prin revocarea administrării de către Consiliul Județean a suprafeței de 25.000 mp acordat prin HCL nr. 13 din30.01.2014 și HCL 39 din 30.04.2013 se pune în pericol un proiect pentru accesarea a aproximativ 114 milioane de euro către Consiliul Județean în vederea gestionării serviciului de salubritate pe toată raza județului, din care 6 milioane de euro revin stației din Făgăraș. Întreb: sunteți conștient domnule primar că astăzi ați inițiat un proiect de revocare care pune în pericol această cerere de finanțare? Sunteți conștient că cei care vor suferi sunt chiar cetățeni Făgărașului? Sunteți conștient că vor crește costurile și așa foarte mari pentru cetățenii Făgărașului, dacă municipiul nu este în stare să pună la dispoziție o locație pentru stația de sortare și transfer al deșeurilor? Domnule primar, patru ani ați fost președinte ISO Mediu ca să înțelegi fenomenul. Dacă nu l-ați înțeles, măcar nu îl încurcați. Domnilor consilieri, am încredere că dumneavoastră înțelegeți acest proiect pentru Țara Făgărașului. Înțelegeți că astăzi, prin votul dumneavoastră, putem face un mare rău Făgărașului pe termen lung.“, este o parte a mesajului citit în plen de Lucian Cupu, consilier local.

Întrebat dacă prin această revocare de administrare a terenului de către Consiliul Județean este pus în pericol întreg proiectul, primarul a răspuns:

IMG-20210527-WA0002Proiectul nu poate fi pus în pericol, pentru că locațiile pe care trebuie pusă această infrastructură trebuie găsită de beneficiar, adică de Consiliul Județean. Locații există în Țara Făgărașului. Planul de management al deșeurilor a fost realizat ca și gestionare a deșeurilor iar determinarea sumelor necesare atât pentru gestionare, cât și pentru investiții au fost determinate în principiu. Proiectul tehnic se va realiza ulterior acestui plan. Proiectul, așa cum a făcut declarația politică domnul Cupu și afirmația, nu poate fi pus în pericol doar trebuie preocupare a Consiliul Județean să rezolve aceste probleme și nu să încerce de pe acum să dea vina pe cineva că proiectul dacă eșuează, eșuează din vina cuiva sau altcuiva. Proiectul dacă eșuează va fi exclusiv din vina lor, pentru că ei sunt cei responsabili, cei care trebuie să efectueze această infrastructură, cei care sunt eligibili, singurii care sunt eligibili pentru aceste fonduri. Noi, când am accesat fonduri europene și vă dau un exemplu pe planul de mobilitate, am avut nevoie de  acele suprafețe necesare și am făcut toată procedura: am expropriat, am cumpărat terenuri și am accesat fonduri europene. Același principiu se aplică și pentru Consiliul Județean, pentru că sunt aceleași programe de finanțare de la Comisia Europeană“.

Acest proiect de hotărâre a primit vot favorabil din partea majorității, 12 voturi pentru din 18 consilieri prezenți, însă după discuții de aproape o oră, prin care aleșii au încercat să explice oportunitatea sau inoportunitatea realizării acestui centru al deșeurilor pe terenul aflat între Făgăraș și Hurez.

Nu am fost de acord cu realizarea acestui CMID pe Șoseaua Hurezului. În primul rând consider că suprafața terenului s-ar putea să fie prea mică pentru o stație de asemenea dimensiuni și s-ar amplasa într-o zonă unde Făgărașul s-ar putea extinde cu alte tipuri de construcții și utilități. Este vorba de cealaltă propunere, pe teritoriul Combinatului, o suprafață foarte mare, de câteva sute de hectare, de care Făgărașul nu poate beneficia din cauza situației terenului, fiind considerat contaminat. Consider că toate autoritățile trebuie să-și dea mâna și să găsim o soluție să decontaminăm acea suprafață, pentru că este peste puterile Făgărașului să facă acest lucru și e nevoie și de intervenția autorităților județene, naționale, pentru că până la urma după părerea mea este o problemă de interes național și nu doar local.“, ne-a spus consilierul local Iulian Lascu.

Nu am fost de acord să se facă stația de sortare, tratare, transfer pe drumul Hurezului, pentru că e o zonă locuită și cu un  potențial mare pentru dezvoltarea Făgărașului. Avem foarte puține terenuri în Făgăraș, pentru a se construi locuințe, pentru a se construi făbricuțe și pentru investitori. Nu văd oportun acest lucru, atâta timp cât avem 400 de hectare în Combinat, noi să montăm acolo o stație de sortare a gunoaielor din toată Țara Făgărașului. Am spus și în ședința de consiliu faptul că vrem ca din orașul nostru să-l facem un oraș turistic, avem cetatea, zonele limitrofe – Sâmbăta, Dejani, Breaza, toată zona e foarte frumoasă și e păcat ca un turist să meargă în zona Dejani să vadă mănăstirea să treacă pe lângă un morman de gunoaie, plus mirosuri. E foarte greu să construiești pe 2 hectare o stație a gunoaielor din toată Țara Făgărașului și vorbim de peste 100.000 de locuitori. De aceea, prefer să le dăm terenul în Combinat și acolo se poate construi lejer fără să deranjăm pe nimeni“, ne-a declarat consilierul local Ovidiu Popa.

Reamintim că prin acest sistem de management integrat al deșeurilor din județul Brașov, se dorește realizarea a două astfel de centre de Management Integrat al Deşeurilor – CMID: unul în zona Făgărașului și unul lângă Prejmer. Nici prejmerenii nu sunt de acord cu amplasarea acestui centru al deșeurilor pe raza comunei, în acest sens oamenii au inițiat online și o petiție publică împotriva acestui centru.

Vezi video discuțiile pe acest subiect din cadrul plenului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *