Adevăruri și mituri despre lilieci. Totul, în cadrul evenimentului „Noaptea Internațională a Liliecilor”
Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăras este astăzi gazda unui eveniment mai puțin obișnuit, dar al cărui scop este unul nobil și anume, de a clarifica miturile legate de modul de viață al liliecilor. Cu toții am fost obișnuiți ca în filmele de groază și în multe alte povești mitologice, ca liliecii să fie prezentați ca niște creaturi înspăimântătoare care nu fac altceva decât să sugă sângele oamenilor sau se agațe în părul din capul nostru. Nimic mai fals, spun organizatorii „Nopții Internaționale a Liliecilor“. În cadrul acestui eveniment, cei mici pot afla detalii despre viața micilor mamifere zburătoare, despre felul cum trăiesc, câte specii există și, mai ales, despre cum putem noi oameni să-i protejăm.
„Scopul evenimentului este de a scoate în lumină rolul și importanța liliecilor în natură și în viața noastră, de a clarifica miturile legate de viața lor, de modul lor obscur de viață și de faptul că se agață în păr sau sug sânge, ceea ce nu este absolut deloc adevărat. Ne dorim să putem educa oameni în privința renunțării la superstițiile și miturile legate de ei, pentru a-i putea proteja. Liliecii, în ciuda romanelor și a filmelor, sunt un prieten al omului, sunt un aliat împotriva insectelor și cercetării au descoperit în saliva lor substanțe cu care au creat un medicament care se folosește în tratarea afecțiunilor inimii și a maladiei alzheimer.Copiii au fost foarte încântați, au fost adineauri peste 100, au participat la acest spectacol cu lumini interactiv, sunt foarte curioși în privința sunetelor pe care liliecii le emit și se uită la imagini pentru că nu foarte des ocazia să-i vadă ”, ne-a spus Georgiana Crețu, biolog al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.
Evenimentul este deja la a doua ediție și s-a realizat cu sprijinul și implicarea Cristinei Dudan care este profesor de bilogie la Colegiul Național „Radu Negru.
„Noaptea Internațională a Liliecilor este un eveniment pe care l-am organizat în premieră în Țara Făgărașului anul trecut la Lisa. Desfășor două proiecte Științescu, Iarba verde de acasă și Cercul de Biologie Carios cu partener Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Având acest parteneriat am decis să continuăm organizarea Nopții liliecilor, aici la noi în școală în Făgăraș. Ne dorim să vină cât mai mulți copii să aibă acces la informații de specialitate. În acest context, anul acesta, împreună cu Georgiana, reprezentant al Centrului, ne-am gândit ca în premieră să organizăm un teatru cu umbre cu marionete lilieci, astfel încât copiii să fixeze un pic cunoștințele despre lilieci, habitat, unde trăiesc, cum se deplasează, care sunt prădătorii. Am văzut că au fost foarte încântați, nu mă așteptam. Impactul a fost mult mai mare decât ne așteptam. Doamnele învățătoare ne-au cerut să mai mergem o dată pe la clase cu teatrul de umbre. Chiar și cei mari au fost încântați.”, a povestit Cristina Dudan, profesor de biologie Colegiul Național „Radu Negru.
Cei mai bucuroși și dornici să învețe lucruri noi despre lilieci au fost copiii.
„Am văzut cum un liliac a dormit 6 luni, după care și-a găsit o liliacă care l-a salvat de bufniță și după care s-au îndrăgostit. A fost un teatru foarte frumos și-l recomand.”, ne-a spus Paul, elev la colegiul Național Radu Negru.
„Mi-a plăcut acest spectacol cu liliecii. Am învățat cât dorm liliecii, am învățat chiar foarte multe chestii despre lilieci. E bine să știe cât mai multă lume despre ei.”, ne-a spus Cristian, elev la Colegiul Național Radu Negru.
Noaptea Liliecilor face parte dintr-o serie de evenimente organizate în zeci de țări la nivel global, sub egida UNEP/EUROBATS, pentru informarea și sensibilizarea publicului vizavi de lilieci și protecția liliecilor. Evenimentul se organizează inclusiv sub egida Săptămâna Ariilor Protejate, un proiect Propark-Fundatia pentru Arii Protejate, cu sprijinul Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania.
Evenimentul are loc astăzi (13 septmebrie) în 2 locații: la Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăraș, între orele 12.00 – 20.30 și Cetatea Făgăraș, între orele 20.30-22.00.
(Aurel CSATO)
The specified slider is trashed.