Făgărășenii sunt invitați la „Noaptea Internațională a Liliecilor“

Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (www.lilieci.ro) și Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăras (http://www.radunegru.ro/) în parteneriat cu, Casa De Cultura Făgăraș, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Facultatea de Teologie ,,Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Sibiu, vă invită să participați la Noaptea Internațională a Liliecilor, vineri, 13 septembrie, eveniment care se va desfășura în 2 locații: la Colegiul Național ”Radu Negru” din Făgăraș, între orele 12.00 – 20.30 și Cetatea Făgăraș, între orele 20.30-22.00.

Noaptea Liliecilor face parte dintr-o serie de evenimente organizate în zeci de țări la nivel global, sub egida UNEP/EUROBATS, pentru informarea și sensibilizarea publicului vizavi de lilieci și protecția liliecilor. Evenimentul se organizează inclusiv sub egida Săptămâna Ariilor Protejate, un proiect Propark-Fundatia pentru Arii Protejate, cu sprijinul Fundatia pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány și MOL Romania. Anul trecut, acest eveniment a fost organizat la Lisa, o premieră pentru Tara Făgărașului.

România a aderat prin Legea 90/2000 la Convenţia de la Londra, privind conservarea, adăpostul și protecţia populaţiilor de lilieci din Europa, iar actualmente protecția liliecilor este completată și prin alte acte normative naționale. Noaptea Internațională a Liliecilor, un eveniment foarte cunoscut şi extrem de important, are rolul de a atrage atenţia publicului larg asupra periclitării populaţiilor de lilieci, prin activități interactive care urmăresc sensibilizarea publicului larg față de problemele actuale cu care se confruntă habitatele chiropterelor, legate de protecția mediului și a speciilor, educarea simțului ecologic, stimularea creativității, clarificarea miturilor legate de lilieci, încă prezente în opinia publică, dar și un mod plăcut de petrecere a timpului liber. În România trăiesc 32 de specii de lilieci, toate fiind protejate prin multiple legi, unele dintre cele mai numeroase colonii din Europa fiind tot în România, cu peste 100.000 exemplare în anumite peșteri protejate.

 

Eveniment pe Facebook: https://www.facebook.com/events/716739648748622/

Program:

12.00- 12.30 Festivitatea de deschidere

12.30-20.30

– expoziție tematică despre lilieci (fotografii, panouri informative)

– prezentări despre liliecii României

– traseu audio-vizual cu ultrasunetele liliecilor

– răspunsuri la întrebările pe care mereu ați vrut să le puneți despre lilieci

– materiale informative despre lilieci (pentru a fi luate acasă)

– activități pentru copii

20:30-22:00 – Aplicație cu detectorul într-o plimbare nocturnă în zona Cetății Făgăraș, ascultând ultrasunetele liliecilor (va depinde de vreme)

Intrarea este gratuită

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *