Recomandate

„O biserică, un sat, o casă, cu rezonanţe muzicale”

Intitulată sugestiv „O biserică, un sat, o casă, cu rezonanţe muzicale”, şezătoarea organizată de cunoscuta interpretă de muzică populară Mioara Marinca, a avut loc duminică, 14 iulie, la Viştea de Jos.

Într-un sat cu puternice rezonanţe istorice, unde protopopul Nicolae Borzea a găsit nu numai satul ca loc natal, ci şi un punct de plecare spre marea lui dragoste – Teologia, şi de unde, în ciuda evenimentelor istorice – Primul Război Mondial, Marea Unire – a găsit timp să ridice această biserică, iar portul, dansul şi cântecul să-l orânduiască prin ASTRA spre cele mai necunoscute meleaguri, iar mai târziu, luptătorii din munţi şi-au găsit adăpost în casele sătenilor, avându-l pe Olimpiu Borzea alături.

Nu se putea ca astăzi aceste tradiţii să nu fie duse mai departe cu multă dragoste şi dăruire e una din fiicele satului, prof. interpret Mioara Marinca.

În această zi însorită, am plecat spre Viştea – un grup de reprezentanţi ai „Şezători din Ţara Făgăraşului”, „Ia călătoare” şi ASTRA „I.C. Drăguşanu” Făgăraş – la invitaţia doamnei Marinca, având drept scop cunoaştzerea unor obiective şi tradiţii ale satului transilvan.

Plecând de la casa părintească a doamnei Mioara, am ajuns la Muzeul satului „Augustin Şandru” unde am fost primiţi cu strigături şi voie bună de către câteva fiice ale satului.

Am urmărit cu lacrimi în ochi exponatele muzeului în cele trei încăperi care, aşa cum spunea pe vremuri Acad. Silviu Dragomir „sunt expresia trăirilor şi vieţii oamenilor de la sat”.

La ieşirea din muzeu ne-au întâmpinat cântecele fetelor din şezători, care mai de care mai deosebite şi mai vechi.

Biserica, ridicată de preotul Nicoale Borzea, situată în mijlocul satului, parcă domneşte întreaga suflare a oamenilor din acest ţinut al Izinelor, având în fundal crestele munţilor încă pline de zăpadă – invită la rugăciune pe toţi enoriaşii satului.

În interiorul bisericii, înălţimea şi iconostasul te purtau cu gândul că eşti într-o catedrală metropolitană. În altar un tânăr preot, Marius Urs, slujea cu har pe sunetele înălţătoare ale corului bisericesc.

După terminarea slujbei, am fost invitaţi la casa doamnei Marinca pentru a sărbători acest eveniment cu o masă tradiţională, un adevărat festin.

De fapt, după „Adunările generale ale ASTREI” membrii se strâng la o masă ţărănească ca la adevărate praznice naţionale.

Aici, am găsit o oază specifică satului Viştea, cu costume naţionale, război, roţi de tors, furcă cu fuior şi fus, laiţe, ţoale tradiţionale, chindeauă, fotografii vechi şi diplome care imortalizează activitatea artistică şi culturală a stăpânei de peste ani.

Doamna Mioara este membră a Despărţământului ASTRA I.C. Făgăraş, membră UCIMR România, director secţiunea tradiţii la Fundaţia Culturală Negru Vodă, simpatizant al unor organizaţii precum Ia Călătoare, „Grup şezători făgărăşene” şi colaboratoare a Casei Municipale de Cultură Făgăraş. De asemenea, este şi directorul Grădiniţei cu Program Prelungit „Voinicelul” Făgăraş.

 

Acţiune culturală la Olteţ

După masa, altă acţiune de excepţie a sătenilor a avut loc la Oleţ. Evenimentul cultural a fost unul de sărbătorire a satului românesc,  a preoților, învățătorilor și primarilor gospodari. În acest sens, doamna preoteasă Maria Moldovean a avut inițiativa ca, în parteneriat cu Primăria Vistea, prin domnul primar Ioani Florin, sa transforme o zi de duminică într-o zi de sărbătoare a satului. În cadrul acestui eveniment, s-a marcat deschiderea Şcolii de vară pentru persoane defavorizate, un proiect al Asociaţiei Pr. Marin Moldoveanu în parteneriat cu Primaria Viştea care găzduieşte în fiecare an la Olteţ copii cu resurse limitate. În cadrul programului s-au remarcat: Corul de la Ireşti, Corurile biserceşti de la Viştea de Jos, Olteţ şi Viştea de Sus care au încântat publicul cu pricesne şi cântece patriotice şi religioase. Copiii din comunitate au fost organizați într-un program artistic cu tematica unei șezători în  cadrul căreia s-a cântat, s-a jucat şi s-au recitat poezii specifice. Aceştia au fost coordonati de doamnele prof. Stermin Marioara, Cristea Ana, Grapă Cristiana şi directorul Școlii Gimnaziale Viştea de Jos, prof. Cârje Alina. Atmosfera pe parcursul programului a fost mirifică, căminul a fost neîncăpător, multă lume s-a adunat cu entuziasm şi dor să îşi redescopere rădăcinile în unitate pentru identitatea  națională. Întregul eveniment a fost animat de Grupul Muguraşi Făgărăşeni, coordonați de doamna prof. Mioara Marinca, oferind publicului un program minunat.

(Prof. Mihaela Gârlea, preşedinte Despărţământ ASTRA I.C. Drăguşanu Făgăraş)

 

The specified slider is trashed.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *