Artfestin Făgăraș: Ivan Patzaichin își dorește prin proiectul “AUR” ca zona Oltului să devină o zonă de agrement

Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” revine la Artfestin Făgăraș cu popularele competiții de canotci însuflețite de Ivan Patzaichin. Însă pe lângă specacolul oferit pe lacul cetății, marele canotist Ivan Patzaichin, împreună cu membri asociației vor prezenta publicului și detaliile campaniei „Apele Unite ale României (AUR). Campania este un demers național de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber. Insoțită de un atelier mobil de construcție de canotci, campania AUR are ca scop angrenarea comunităților într-un exercițiu de descoperire, prețuire și protejare a apelor care le traversează si de valorizare a peisajului urban riveran.

„Cel mai nou proiect al nostru ,foarte important pentru noi, dar și pentru întreaga țară,  AUR (Apele Unite Române), în care încercăm să atragem cât mai multă lume, cât mai multe oficialități și mai ales comunitățile locale să ajungem cât mai aproape de ape. Este un proiect care, cumva, continuă o inițiativă a Asociației Ivan Patzaichin de 8 ani de zile și anume de a recupera într-un fel această resursă, apa, cumva către comunități și de a ne apropia mult mai mult de ea. Ne dorim ca apele să devină încet, încet mai prietenoase cu comunitatea iar comunitatea să devină cât mai responsabilă față de ape, pentru că, așa cum se știe, orice pârâiaș, orice râu al țării a devenit cumva coșul de gunoi și atunci nu e plăcut să vezi atâtea râuri pline de gunoaie.  Din experiența noastră s-a văzut că pe unde am fost, foarte multe autorități locale au început să se gândească să facă mai mult pe zona asta de infrastructură, de acces către apă.”, a declarat marele canotist român,  Ivan Patzaichin.

Odată cu proiectul “AUR” a reapărut și ideea ca zona Oltului să devină un loc mai accesibil pentru oameni și de ce nu, să devină un punct de atracție pentru oricine dorește să-și petreacă timpul în aer liber.

„În acest fel a reapărut și ideea ca Făgărașul să aibă și o zonă la Olt mult mai accesibilă și mai bine organizată și s-a potrivit foarte bine cu inițiativa noastră de anul acesta, în care încercăm să împlicăm de la nivel de prim-ministru până la directorii regionali ai Apelor Române. Avem un parteneriat deja și cu Asociația comunelor din România.”, a mai declarat  Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

„Din păcate, în foarte multe zone, apele râurilor din România sunt tratate ca coșul de gunoi din spatele casei. De fapt, noi nu realizăm un lucru foarte simplu și anume că în România, tot sistemul acesta de ape, e ca un sistem vascular al întregii țări. Fiecare pet aruncat pe undeva circulă prin acest sistem și până la urmă tot la inimă ajunge.” a declarat Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23

La ediția de anul acesta, marele sportiv român speră să vadă și mai multă lume, în special copii.

„Am plecat cu o satisfacție că au fost foarte mulți copii deși vremea nu ne-a fost prielnică, dar satisfacția și bucuria că am avut atâția participanți și mai ales, foarte mulți copii, asta mă bucură foarte mult. Sunt convins că anul acesta vor veni mult mai mulți pentru că am primit foarte multe semnale “Cum venim?, Când venim? Dacă venim” și asta mă bucură că lumea se interesează.”, a mai declarat Ivan Patzaichin.

Concursul cu bărci, de pe lacul Cetății Făgăraș va avea loc sâmbătă, 10 august, începând cu ora 10.00.

Cea de-a doua ediție a Art festin va avea loc în perioada 9-11 august. Pe parcursul a trei zile, festivalul va oferi publicului proiecții de scurt și lung metraje, piese de teatru, concerte, dezbateri, expoziții, parade, concursuri și activități în aer liber. Anul acesta, tema festivalului va fi una europeană. Printre invitații de seamă de anul acesta, se vor mai număra și Marcel Iureș, Irina Margareta Nistor și Eugen Ovidiu Chirovici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.