Arfestin 2019: Filmul european, la loc de cinste

Cinefilii, iubitorii de cultură și de frumos vor avea parte între între 9 și 11 august 2019 de un festin cultural cu arome europene. Cea de-a doua ediție a festivalului Artfestin se anunță a fi una plină de surprize, proiecții speciale, piese de teatru și cu invitați de seamă. Tema aleasă anul acesta se învârte în jurul filmului european și a celor mai bune producții cinematografice produse aici pe continentul nostru.

„Ne bucurăm să aducem Artfestin, și în acest an, aproape de iubitorii de cultură din Țara Făgărașului și de pretutindeni. Sperăm ca publicul să participe în număr cât mai mare la cele trei zile de film, teatru, carte, muzică, activități sportive și pentru copii. Festivalul va prilejui întâlniri cu personalități precum Ivan Patzaichin, Marcel Iureș, Eugen Ovidiu Chirovici, într-un adevărat festin cultural găzduit de Cetatea Făgărașului”, a spus Gheorghe Sucaciu, Primarul Municipiului Făgăraș.

sursa foto: Wikipedia

„Dacă anul trecut ne-am concentrat pe filmele americane clasice, în acest an am ales ca temă filmul european, și vom prezenta unele dintre cele mai bune pelicule, premiate la marile festivaluri europene. Artfestin evoluează, astfel, către un “mélange” cultural cu arome europene, unit în diversitatea sa de pasiunea pentru frumos. Vă așteptăm pe toți, cu mic și mare, să umpleți sala de cinema, de teatru și să nu ratați întâlnirile cu invitații noștri”, a spus Irina-Margareta Nistor, directorul artistic al festivalului și Președinta Asociației Culturale ArtRaising.

Ediția de anul acesta aduce pe ecranul montat în fața cetății următoarele proiecții speciale:

”Parking”, în regia lui Tudor Giurgiu,

“Leto/O vara rock and roll”,

“Cold War/Razboiul rece”,

“Everybody knows / “Toată lumea vorbește”,

” Woman at War/”Femeie în război”.

Cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, vor fi proiectate cinci scurt metraje regizate de cineaști europeni, reunite în cadrul campaniei EUandME, ce prezintă o colecție de povești emoționante care ne dezvăluie ce face Europa pentru fiecare cetățean al său:

“La Cle”/”Cheia” (FR),

“The Living Hostel”/”Pensiunea vie” (GER),

“The Loner”/”Singuraticul” (PL),

“The Shape”/”Forma” (BE) și

„New World Symphony”/”Simfonia din lumea nouă” (RO).

Scurt metrajele vor fi proiectate vineri, 9 august, la ora 21:00, pe ecranul montat în fața cetății.

sursa foto: Ziarul Metropolis

Teatrul Act revine pe scena festivalului cu spectacolul „Moș Nichifor”, în interpretarea lui Marcel Iureș și a Ruxandrei Maniu, regia Alexandru Dabija, după „Moș Nichifor Coțcariul” de Ion Creangă. Lansat recent, spectacolul continuă seria pieselor de succes oferite de Teatrul Act, care revalorizează texte clasice de Ion Creanga într-o formulă unică. „Mos Nichifor” va avea o singură reprezentație în Festival, în seara de 9 august, la Casa de Cultură.

Sâmbătă, 10 august, în Cetatea Făgăraș se va juca spectacolul „Dosarul Brâncoveanu sau cum am devenit sfânt”, de Adrian Iclenzan și Laurențiu Blaga, regie Mihai Lungeanu, în interpretarea lui Mihai Ghiurițan, un “one man show” bazat pe un text dramatic, recomandat iubitorilor de teatru.

Asociatia “Ivan Patzaichin – Mila 23” revine la Artfestin cu proiectul Rowmania – popularele competiții de canotci însuflețite de Ivan Patzaichin – la care publicul este așteptat să participe sâmbătă, 10 august, începând cu ora 10:00. Competiția va fi precedată de o conferință de presă, la care Romania va prezenta și detaliile campaniei „Apele Unite ale României (AUR)” – un demers național de educație non-formală, ecologizare și sport în aer liber. Insoțită de un atelier mobil de construcție de canotci, campania AUR are ca scop angrenarea comunităților într-un exercițiu de descoperire, prețuire și protejare a apelor care le traversează si de valorizare a peisajului urban riveran.

sursa foto: Wikipedia

O întâlnire de specială, de neratat a acestei ediții va fi cea cu scriitorul și jurnalistul Eugen Ovidiu Chirovici. După succesul de care s-a bucurat în întreaga lume, cu scrierile sale în limba engleză, Eugen Ovidiu Chirovici revine în orașul său natal, pentru a discuta cu cititorii, despre carte, film și proiectele sale. Evenimentul este moderat de Irina-Margareta Nistor.

Muzica va fi prezentă la Artfestin Făgăraș cu două concerte de excepție: trupa “Celelalte Cuvinte” și Foley’Alla, un proiect cine-muzical unic, tălmăcit de Irina-Margareta Nistor.

Intrarea la toate evenimentele este liberă, în măsura locurilor disponibile. Accesul la piesele de teatru se va face pe baza de înscriere, detaliile urmând să fie anuntațe de Casa de Cultură Făgăraș.

ArtFestin Făgăraș este un proiect inițiat de Asociația Culturala ArtRaising și susținut de Primăria Municipiului Făgăraș, cu sprijinul Casei de Cultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *