Art Festin 2019 îi readuce la Făgăraș pe Ivan Patzaichin și Marcel Iureș

Cinefilii făgărășeni și nu numai au un nou motiv de bucurie. Cea de-a doua ediție a Art festin va avea loc în perioada 9-11 august. Pe parcursul a trei zile, festivalul va oferi publicului proiecții de scurt și lung metraje, piese de teatru, concerte, dezbateri, expoziții, parade, concursuri și activități în aer liber. Anul acesta, tema festivalului va fi una europeană. Printre invitații de seamă de anul acesta, vor fi, din nou, Ivan Patzaichin și Marcel Iureș.

„Anul acesta, Artfestin va fi un festin cu arome europene. Vom reuși să aducem cele mai bune filme europene, care au fost, multe dintre ele, premiate la Cannes și la alte festivaluri importante din Europa și nu numai. La fel ca anul trecut, vom colabora cu Casa de Cultură Făgăraș. Printre invitați va fi, din nou, Ivan Patzaichin. Vom încerca să facem un concurs, la fel ca anul trecut, să vedem dacă pe râul Olt sau, din nou, pe șanțul cetății. Vor fi și concerte, vom avea și o surpriză, o personalitate făgărășeană care va reveni la el în sat, cum se spune. Scena va fi amplasată în fața Cetății“, a declarat Sorin Solomon, organizatorul festivalului.

„Prima ediție s-a făcut cu sprijinul ambasadei SUA în România, care s-a lăsat încântată de acest festival. În același timp, din câte am văzut și în presă, făgărășenii au fost alături de acest festival. De aceea, am zis că e momentul să-l continuăm, măcar cu ediția a doua, dacă nu, și cu mai multe.”, a mai declarat Sorin Solomon, organizatorul festivalului.

Cap de afiș la capitolul muzică în cadrul festivalului va fi, mai mult ca sigur, trupa Celelalte cuvinte, ne dau asigurări organizatorii.

La fel ca anul trecut, printre invitații speciali de anul acesta va fi și Irina Margareta Nistor.

„A fost un public extrem de călduros anul trecut și asta mi-a plăcut și era clar că exista o sete teribilă și de film și de toate celelalte, dar de film în mod special. Vom continua inclusiv cu cele două dimineți pentru copii, care au funcționat foarte bine. Ne bucurăm foarte tare că o să vină, din nou, Marcel Iureș pentru că tocmai a fost la Sibiu și a fost o bătălie mare pe bilete ca să vadă lumea spectacolul. O să avem și filme europene și mi s-a părut o idee bună faptul că cei de la Uniunea Europeană o să ne sprijine cu niște pelicule inedite, inclusiv cu niște medii metraje. O să avem și un film care înseamnă foarte multă muzică, el se cheamă Leto (vara) și Anii 80 din Rusia, al cărui autor a fost interzis să ajungă la Cannes, dar care a făcut înconjurul lumii și a ajuns în cele mai mari competiții și care ne amintește de o perioadă mai hippie, în sensul cel mai bun al cuvântului și cred că și asta o să trezească niște nostalgii și pentru cei foarte tineri care sunt interesați cum era atunci.”, ne-a spus criticul de film, Irina Margareta Nistor.

Primăria Municipiului Făgăraș și Asociația Artraising se află printre organizatorii principali ai festivalului.  .

„Eu cred că un astfel de proiect, care este un alt fel de eveniment cultural organizat în municipiul Făgărăș trebuie continuat și o să aducă,așa cum s-a demonstrat anul trecut cu prima ediție, plus valoare orașului. Atât timp cât eu voi fi primar al municipiului Făgăraș, acest festival va fi finanțat de Primăria Făgăraș. Sper ca în continuare să fie cât mai multe ediții la Făgăraș.”, a declarat primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu.

În urma ediției de anul trecut, câțiva producători de film s-au arătat interesați să filmeze câteva producții în Făgăraș și în împrejurimile sale.

„Imaginea contează foarte mult. S-au uitat pentru că era un festival de film și au zis: “Ah, uite ăsta ar fi un loc minunat ca să ne facem noi o filmare. E un film despre Primul Război Mondial.”,  a mai declarat criticul de film, Irina Margareta Nistor.

Prima ediţie de Art Festin s-a desfăşurat în perioada 21 – 24 iunie 2018. Printre invitații de marcă ai ediției de anul trecut s-au numărat Marcel Iureş, Margareta Nistor, Ivan Patzaichin.

(Aurel CSATO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.