Praznicul Înălțării Domnului la Mănăstirea Berivoi
Praznicul Înălțării Domnului a adunat mulțimi de pelerini la Mănăstirea „Sfântul Andrei” din localitatea Berivoi, județul Brașov. Sfânta Liturghie din această zi de mare sărbătoare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte slujitori ai sfintelor altare de la mănăstiri și parohii.
În cadrul Sfintei Liturghii mulți dintre credincioșii prezenți au primit Sfânta Împărtășanie. După Sfânta Liturghie ierarhul a sfințit pictura clopotniței de la intrarea în mănăstirea făgărășeană. A urmat apoi parastasul de obște săvârșit pentru pomenirea eroilor neamului.
La final, Părintele Mitropolit a vorbit credincioșilor despre praznicul Înălțării Domnului.
„Pacea pe care a adus-o Mântuitorul ucenicilor Săi a fost o pace bazată pe descoperire. Mântuitorul le-a arătat ucenicilor rănile Sale și atunci ucenicii s-au bucurat văzându-L pe Mântuitorul. În Evanghelia de astăzi vedem că Mântuitorul face ceva în plus pentru noi toți. După ce a vorbit cu ucenicii, Mântuitorul a făcut primul gest uman, ca să arate că într-adevăr este și om și Dumnezeu adevărat, pentru că a Înviat din morți după ce a fost răstignit pentru mântuirea noastră. I-a întrebat pe ucenici dacă au ceva de mâncare. Acesta este primul semn că noi suntem vii. După ce a înviat pe un mort, Mântuitorul le-a spus celor din jur să-i dea de mâncare. Înainte de a se despărți de ei și pentru ca despărțirea aceasta să fie ca o lucrare a lui Dumnezeu sau ca o împlinire a planului Său de mântuire, le-a făcut o făgăduință. Ucenicii au auzit multe din gura Mântuitorului și n-au putut să priceapă toate, de aceea le repetă mereu. (…) Înălțarea Mântuitorului la ceruri a fost o lucrare de reașezare a Lui acolo unde a fost din veci, a pregătirii împlinirii acestei lucrări de mântuire, pentru că atunci când Duhul Sfânt se va pogorî peste ucenici se va naște Biserica creștină”, a subliniat ierarhul.
Credincioșii au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.
sursa>mitropolia-ardealului.ro