7 iunie, data limită de depunere a proiectelor din cadrul procesului de bugetare participativă

Mai sunt doar câteva zile până când făgărășenii mai pot depune proiecte în cadrul procesului de bugetare participativă. Făgărășenii au fost receptivi la această acțiune demarată de Primăria Făgăraș și până în momentul de față au fost depuse 24 de proiecte. Ideile făgărășenilor sunt printre cele mai diverse și demonstrează faptul că cetățenii acestui oraș își doresc ca orașul lor să fie unul eficient din toate punctele de vedere.

Printre ultimele proiecte înscrise putem enumera restaurarea clădirii Manutanța, o cișmea cu apă potabilă, cu inscripționarea obiectivelor turistice din Făgăraș, montarea unor platforme subterane de colectare a deșeurilor, etc.

Manutanța – o clădire cu istorie!

Proiectul se adresează în special unei comunități vulnerabile, culmea, aflată foarte aproape de centrul municipiului Făgăraș. În ultimii ani s-a tot vorbit de clădirea de la Manutanța, mulți o numesc greșit, din motive lesne de înțeles, însă foarte puțini au acționat în interesul acestei clădiri, oarecum emblematice pentru Făgăraș. Dincolo de toate acestea, să nu uităm că acolo locuiesc vreo 34 de familii cu vreo 60 de copii, exact, 60 de elevi care merg la școală, învață și își fac temele, indiferent că în curtea lor noroiul este de 20 de centimetri și că nu au un trotuar care să-i ajute să-l ocolească pe ”noroi”, sau vreun refugiu pietonal cimentat, darămite pavat. Locația proiectului se află pe strada Negoiu numărul 1 Făgăraș, denumită clădirea Manutanța, o fostă clădire a armatei. Se dorește reamenajarea curții acestei clădiri care este de fapt o parcelă de pământ arabil fără pic de asfalt sau ciment. Curtea are o intrare îngustă de 5/4 m care face legătura între curte și trotuarul de pe strada Negoiu.

Cișmea cu apă potabilă, cu inscripționarea obiectivelor turistice din Făgăraș

Prin acest proiect se propune asigurarea accesului gratuit, atât pentru locuitorii orașului Făgăraș dar și pentru grupurile de turiști , la apă potabilă, prin amenajarea unei fântâni  cu apă potabilă. În Făgăraș există, în prezent, o singură cișmea publică de unde oamenii pot bea apă gratis (în părculețul de copii de lângă hotel Bulevard), care însă nu funcționează tot timpul și care nu se află într-un loc cunoscut. Se propune ca această fântână cu apă potabilă să fie realizată după modelul Fântânii Înfrățirii din Timișoara și să fie inscripționate pe pereții ei toate obiectivele turistice din Făgăraș, mai puțin cunoscute sau vizitate.

Semaforizare intersecție Doamna Stanca/Spitalul Municipal

Singura soluție, deocamdată, pentru a se micșora viteza tir-urilor pe acest tronson, care intră fără a respecta indicatorul care limitează viteza autovechiculelor la 50km/h.

Amenajarea de spații de depozitare a deșurilor menajere în cartierele Combinat, Galați și Salcâmului

Acest proiect are în vederea soluționarea problemelor legate de depozitarea deșeurilor menajere din cartierele Combinat, Galați și Salcâmului, prin amenajarea unor zone special destinate amplasării containerelor de dimensiuni mari. În nicio zonă din cele menționate anterior nu există zone amenajate special pentru depozitarea deșeurilor menajere, drept urmare, locuitorii cartierelor mărginașe se confruntă mereu cu mirosul urât, aspectul degradant și riscul de îmbolnăvire a copiilor. Se propune să fie amenajate 10 spații îngrădite, după cum urmează: 5 în cartierul Combinat, 3 în cartierul Galați și 2 în zona Salcâmului.

Făgăraș City app – Ghidul tău digital

Aplicația este programată să ruleze pe platformele Android și iOS, versiunile de actualitate. Dispozitivele mobile care pot descărca aplicațiile sunt smart-phone-urile și tablete cu sisteme de operare Android din „Google Play” și iOS din „App Store”. Spațiul ocupat de aplicație este memoria dispozitivului mobil. După descărcarea și instalarea aplicației, utilizatorului îi sunt afișate categoriile de interes, iar la accesarea unei categorii are posibilitatea de a controla afișarea intemilor prin utilizarea filtrelor. De ex: la categoria Obiective turistice, itemii pot fi afișați în ordine alfabetică, în funcție de distanța de la localizarea utilizatorului până la punctul de interes (dacă are funcția GPS activată), dar și prin selectarea filtrelor (de ex. Trasee, Obiective de interes turistic etc.). La accesarea unui item, utilizatorului îi sunt prezentate caseta cu informații relevante, galeria cu fotografii reprezentative, modalitate de contact (număr de telefon, fax, adresă de e-mail, website), dacă are oferte sau face parte dintr-un eveniment. Cetățenii orașului vor fi la curent cu toate noutățile, evenimentele din zona noastră.

Montarea de platforme subterane de colectare a deșeurilor

Proiectul constă în montarea unei platforme subterane de colectare a deșeurilor într-un cartier din centrul Făgărașului, mai exact în spatele blocului 54 de pe B-dul Unirii.

Acest proiect ar trebui implementat pentru că trebuie eliminat mirosul oribil pe care îl emană cele 7 containere existente. LOCUL în care sunt ACUM cele 7 containere, la aproximativ 10 metri de bloc, respectiv de geamurile apartamentelor, A DEVENIT TOALETĂ PUBLICĂ. Fiind un cartier aglomerat, cu blocuri, spații comerciale și foarte multi oameni care vin la piață, implementarea acestui proiect ar fi benefică tuturor cetățenilor. Amplasamentul subteran reduce în totalitate riscul vandalizării pubelelor și a accesului nedorit, uman și animal, la deșeuri și nu numai. Costul intreținerii platformelor subterane de colectare este foarte redus, comparativ cu punctele clasice. Reparațiile și înlocuirile survenite în urma vandalizării pot fi și ele probleme scoase din ecuație.

Așadar, potrivit calendarului, depunerea de proiecte se va putea face până la data de 7 iunie.  Până atunci, făgărășenii mai pot formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformeiwww.bp.primaria-fagaras.ro.

Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 10.000 Euro (inclusiv TVA).

Pot fi înscrise propuneri de proiecte doar online, pe platforma www.bp.primaria-fagaras.ro

Cetățenii pot beneficia de asistență din partea Primăriei pentru crearea contului, depunerea de proiecte în perioada de depunere .

(Aurel CSATO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *