Peste 400 de făgărășeni, prezenți la dezbaterea privind taxa la salubritate

Sala mare a Casei Municipale de Cultură a fost neîncăpătoare aseară pentru sute de făgărășeni veniți să ia parte la întâlnirea cu autoritățile locale, pe tema taxei de salubritate.  Întâlnirea s-a centrat pe tariful de salubritate, curățenia din oraș, simțul civic, obligațiile ce ne revin privind gestionarea deșeurilor, însă au mai fost și alte probleme aduse în discuție de cetățeni, precum reabilitarea străzilor, parcări, investiții. 

În jur de 400 de făgărășeni au fost prezenți aseară la cea de-a treia dezbatere publică privind tariful la salubritate, tarif mărit de la începutul anului de la 8,4 lei la 13 lei, în urma modificărilor legislative  privind gestionarea deșeurilor, de la nivel național.

Această întâlnire a fost stabilită după ce o familie din oraș a inițiat o campanie de strângere de semnături pentru anularea taxei și a strâns în jur de 2900 de semnături pe care le-a depus la primărie.

„Vă mulțumesc că ați venit în număr așa de mare. Am luat această decizie cu soția mea pentru că este prea mare taxa și nu este justificată. Sunt persoane în Făgăraș care au salariul minim, trei copii și nu își pot permite o taxă de 13 lei/ persoană. Nu cred că este justificată“, a spus Alin Chiliman.

Pentru a înțelege de ce s-a ajuns la această taxă de 13 lei/persoană, primarul a explicat în cadrul întâlnirii care este situația gestionării deșeurilor nu doar în Făgăraș, ci în întreg județul.

„Groapa de gunoi“ este de fapt stație de sortare

Discuția a debutat cu prezentarea  unei situații  regăsită pe rețeaua de socializare Facebook, pe o pagină neasumată de nimeni, în spatele căreia primarul spune că sunt adversari politici și  în care sunt afișate câteva poze de pe fosta platformă a Combinatului, cu următorul mesaj: „Primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu ne-a mai mințit încă o dată? Depozitarea deșeurilor și arderea acestora pe platforma fostului combinat, taxe mărite, minciuni, promisiuni neîndeplinite și războaie politice“.

Gheorghe Sucaciu:Sunt curios dacă aceal care stă în spatele paginii Făgărașul de azi este acum aici? Nu este…Nici Radu Gheorghe? Nu este… Nici Cătălin Cîrje, pentru că el a făcut fotografiile în iarnă? Nu este… Nici Adi Neag? Păcat, pentru că ar fi trebuit să avem un dialog astăzi, aici. Fotografiile postate pe această pagină sunt făcute în luna ianuarie şi au fost postate ieri pe pagina de Facebook. Acolo se spune că primarul Gheorghe Sucaciu ne-a mințit încă o dată. Haideți să vă spun ce vor unii referitor la demonizarea primarului Municipiului Făgăraș. Am făcut acel audit și am început să prezint episoade despre cum s-a cheltuit banul public în ultimii 10 ani. Se încearcă, prin această strategie, să îmi fie ştirbită credibilitatea, ca eu să nu mai fiu credibil atunci când prezint datele din acel audit“.

Primarul a explicat celor prezenți ce e cu gunoiul prezent pe fosta platformă a Combinatului, surprins în fotografiile făcute în luna ianuarie și postate în urmă cu două zile, pe aceste pagini de socializare.

Gheorghe Sucaciu: „Aici sunt niște capsule, cumpărate de firma Salco de la societatea care se ocupă de insolvența unei societăți din Combinat, unde se depozitau gunoaiele periculoase din Combinat, cu platformă, cu grătare, cu bazin de colectare a apelor, care se scurg din acel gunoi menajer. Aici se depozitează tot ce se selectează. Gunoiul menajer se adună și se duce într-o hală, după care este trecut printr-un ciur, cumpărat de noi. Cade pământul, iar restul gunoaielor menajere se duce pe o bandă, de unde se colectează pet-urile, conservele. Acestea se pun pe culori și se fac baloți care se vând. Aici se lucrează cu utilajul Vola, nu se lucrează manual. Gunoiul rămas în urma selectării, care nu se poate vinde, se încarcă în mașină și se duce la Hoghiz și se arde. Dacă îl ducem cu pământ, ne costă foarte mult. De asemenea și dacă îl ducem la Săcele brut sunt costuri mai mari, pentru că e o cantitate mai mare. De ce să ducem și pământul respectiv, pentru că vom plăti și mai mult? Ulterior, îl mai dăm o dată prin ciur, iar ceea ce rezultă, amestecat cu nisip fin se poate reda agriculturii. Se poate face și venit pe acel pământ. Despre asta e vorba în fotografiile respective“, a spus primarul.

Groapa de gunoi

Precum se știe, până în anul 2016, gunoiul Făgărașului a ajuns în groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului, deși autoritățile de atunci aveau obligația închiderii acesteia și găsirea de soluții pentru a nu se ajunge acum, după 10 ani, în această situație. Întrebări din partea celor prezenți au fost și despre  toate aceste lucruri.

De când ați desființat groapa din Dealul Galațiului, de ce, de atunci toți cei de la primăriei, indiferent de partide, nu v-ați gândit, în apropiere, să nu ducem nicăieri, să faceți o groapă ecologică aici. Toată lumea are de dat gunoi! Gunoi se face în fiecare zi. Trebuia de atunci, de când am văzut eu la televizor, de vreo 10 ani că s-au lăudat cei de la primărie care erau, că vor face o rampă în jurul Făgărașului. Și atunci nu mai veneam cu prețul acesta, nu se mai plângea nimeni. Aici ar trebui mai mult interes pentru Făgărașul nostru“, a spus o făgărășeancă prezentă la dezbatere.

Persoane care se ocupă de fonduri europene există de ani de zile în primărie. Nu s-a accesat niciun fond european pentru localitatea Făgăraș. Este cea mai mare problemă a Făgărașului de ani de zile. Nu s-a rezolvat nimic“, a mai spus o făgărășeancă.

Primarul le-a explicat că fondurile europene pentru gestionarea gunoiului se dau pentru întreg județul, iar în momentul de față există o strategie și proiecte pentru rezolvarea acestor probleme, la nivelul județului.

Taxa de salubritate – formarea prețului

Oamenii nemulțumiți de noua taxa au luat cuvântul rând pe rând, venind cu întrebări care necesitau lămuriri, dar și cu exemple din alte părți.

Făgărășean: Am găsit în alte părți anumite avantaje pentru cei care își plătesc taxele până în 30 aprilie și s-au făcut discount-uri mari. S-au creat standuri la asociațiile de proprietari pentru colectarea selectivă și când procentul depășește 60%, nu se mai plătește taxa de salubritate. Eu cred că împreună cu cei de aici, împreună cu consilierii, ne putem gândi. Tema de astăzi este să vedem dacă lăsăm 13 lei, de asta ne-am adunat aici“.

Făgărășeancă:Să ne gândim că suntem o comunitate și avem o problemă: producem gunoi cu toții și necesită niște cheltuieli pe care trebuie să le plătim cu toții. Suma este mare, dar trebuie să vedem pe ce trebuie să dăm acești bani“

Primarul a explicat fundamentarea acestei taxe, dar și noile taxe prevăzute de legislația națională în vigoare, care au condus la mărirea prețului la gunoi.

Gheoghe Sucaciu:Eu vin în fața dumneavoastră să vă prezint situația reală. Vreau să ne uităm exact la formarea prețului, să vedem exact care e situația reală…Noi raportăm în fiecare an toate documentele societății, pentru a vedea dacă am îndeplinit toate aceste obligații. Dacă nu îndeplinim acești indicatori, se plătește taxă la Ministerul Mediului. Este o legislație în vigoare care trebuie respectată. Pentru mine, ca primar, credeți că nu ar fi fost bine ca această taxă să fie de 2-3 lei? Acum sunt 43 de bani pe zi pentru o persoană, pentru ca societatea să preia gunoiul și să-l gestioneze, atâția sunt! Se cheltuie 35 de miliarde pe an. Haideți  să înjumătățim taxa, să facem un exercițiu, să o facem 7 lei! Diferența de bani de unde o punem?

Făgărășeni: „Din primărie. Se pot găsi subvenții“.

Gheorghe Sucaciu: „Conform legii, nu putem da subvenții. Nu există lege de subvenționare“.

Gheorghe Sucaciu:Dacă vreți să pățim ca și cu firma AXI, procedăm ca acolo: facem taxa de 2 lei, pentru că sunt un primar bun, conducerea Salco e o conducere bună, dar societatea nu va rezista o jumătate de an și intră în faliment. Asta se va întâmpla! O să vină un privat și o să vă citesc care sunt taxele de la primăriile din județul Brașov, cele care și-au actualizat prețul, dar și cele care nu și-au actualizat prețul conform legii, pentru că s-a schimbat legislația din iulie 2018. Și atunci o să punem 5 lei, ca să mai fiu votat, așa cum spuneți dumneavoastră, că nu o să vă mai votez dacă nu scădeți prețul. Dar pe mine nu asta mă interesează. Pe mine mă interesează să fie ceva real, pentru că altfel societatea intră în faliment și a cui este răspunderea?

„A dumneavoastră! “, a răspuns cineva din sală.

Gheorghe Sucaciu:Singurul acționar al acestei societăți este Consiliul Local. Dânșii au răspunderea funcţionării acestei  societăţi. Dacă intră în faliment, o să vină o societate privată, cum s-a întâmplat și în alte părți. Au semnat un contract pe o sumă mai mică și acum vin cu actualizarea prețului, o sumă mult mai mare. Și nu te mai ține nimeni la discuții. Știm cum s-a întâmplat la Brașov, în urmă cu câțiva ani, când Consiliul și primarul nu au vrut să aprobe mărirea preţului gunoiului și nu s-a mai ridicat cu aceeași frecvență și s-a umplut orașul de gunoaie. Vreți să pățim la fel?“.

Obligația de a colecta selectiv

Discuțiile s-au întins pe parcursul a peste patru ore și s-au explicat toate nelămuririle oamenilor, dar și detalii despre drumul gunoiului de la containere, la stația de sortare și apoi în rampa de depozitare de la Săcele, costurile privind toată gestiunea acestei societăți, inclusiv cantitățile de gunoi depuse, cu sume de bani cheltuite pentru acest serviciu, pentru salarii, combustibil. S-a discutat despre parcul auto învechit al societății și în care nu s-a investit ani de zile, despre închiderea gropii de gunoi de pe Dealul Galațiului, care trebuia realizată de ani de zile, dar și despre faptul că până acum nu s-a făcut nimic pentru realizarea unei rampe ecologice în zona noastră, dar și despre obligațiile ce ne revin, acelea de a colecta gunoiul selectiv, obligații care ne vor aduce amenzi mari dacă nu sunt îndeplinite. De asemenea, primarul a declarat că este deschis în a mai organiza o întâlnire privind modificarea acestei taxe, dacă cei care au inițiat campania au o soluție privind reducerea cheltuielilor cu gestionarea gunoaielor din Făgăraș.

Nu vă supărați, dar cred că marea noastră problemă este că nu dorim că selectăm deșeurile separat! Asta e mare noastră problemă. Dacă astăzi s-ar reduce această taxă de la 13 lei, cu promisiunea noastră că mâine vom colecta totul separat, curat, fără etichete, totul în regulă, peste două săptămâni, nimic din toate astea nu va fi respectat! Noi cerem cuiva să-și respecte 10.000 de angajamente, dar noi nu suntem capabili să respectăm măcar unul, să ne colectăm gunoiul separat. Dacă îl colectăm separat, asta înseamnă că ne vom reduce toate taxele cu mult mai mult de 3 lei. Din păcate, simțul nostru civic nu prea există. Eu am, recunosc, un simț civic prea dezvoltat și dacă opresc unul din mulți din copiii dumneavoastră, care nu sunt învățați ce să facă și îi spun să nu arunce hârtia pe stradă, se uită urât și chiar că mi-ar întoarce una. Hârtii aruncate pe stradă, gunoaie aruncate pe lângă containere. Eu văd astfel de lucruri în fiecare zi, oameni care nu își curăță în fața curții. Domnule primar, Gherghescu mă numesc, am făcut n semnalări despre curți, grădini, străzi, unde oamenii nu își curăță“.

Ce facem acum, educație civică?“, a întrebat un alt făgărășean.

Educația civică ne duce la un oraș curat și la reducerea taxei de salubrizare. Vă rog să vă duceți acasă și să vă gândiți fiecare la modul cum vă selectați gunoiul și pe urmă ne putem întâlni cu domnul primar, așa cum a zis, peste 2 săptămâni, să vedem cât de mult am colectat noi. Dacă vom colecta selectiv va fi un lucru pozitiv pentru noi toți“, a spus făgărășeanca.

Întâlnirea s-a încheiat după mai bine de patru ore, iar la finalul întâlnirii au fost prezentate și proiectele de infrastructură ale orașului.

Întreaga dezbatere a fost transmisă live pe pagina de socializare a primarului și o puteti urmări mai jos.

Dezbatere publica 11-04-2019

Publicată de Gheorghe Sucaciu pe Joi, 11 aprilie 2019

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *