De astăzi am intrat în Postul Paștelui

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, astăzi începe Postul Sf. Paşti, cunoscut ca Postul Mare, care durează şapte săptămâni, cea mai importantă perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului, care va fi prăznuită în acest an pe 28 aprilie. Creștinii romano-catolici au intrat în post de miercuri și vor celebra Învierea pe 21 aprilie, împreună cu credincioșii evanghelici, reformați.

Postul Patimilor este cel mai lung şi, totodată, cel mai aspru dintre cele patru posturi de peste an rânduite de Biserică. La începutul creştinismului, postul a fost impus ca o perioadă de pregătire pentru catehumeni, adică pentru cei care ar fi urmat să intre în rândul creştinilor. În timp a devenit un mijloc de desăvârşire pentru toţi creştinii, pregătindu-ne să întâmpinăm cum se cuvine sărbătoarea Paştelui.

Din punct de vedere creştin, postul nu este un scop în sine, ci doar o cale sau un mijloc de îmbunătăţire spirituală. Penitenţa impusă de post este privită, întotdeauna, de un creştin în strînsă legătură cu Învierea lui Hristos. Acest eveniment este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. De multe ori ne este dat să auzim că nu postul alimentar este important, ci cel spiritual. Însă, e bine de ştiut că ambele forme sunt importante. În Noul Testament a fost practicat şi instituit chiar de Mântuitorul Hristos. În predicile sale, Mântuitorul făcea adeseori referire la post ca mijloc potrivit în lupta fiecăruia cu ispitele şi demonii, postul şi rugăciunea fiind socotite drept cele două aripi care îl înalţă pe om la ceruri. Însă, nici o clipă nu trebuie uitat faptul că acestea trebuie însoţite de un efort de curăţire interioară, de îmbunătăţire şi creştere spirituală, care se manifestă prin fapte de milostenie, de gesturi care dovedesc mai mult ca oricând că iubirea aproapelui este o lege asumată.

În intervalul postului, nu se mănâncă decât produse vegetale. Chiar dacă sunt voci care susţin că alimentaţia de post este mai scumpă decât cea obişnuită, lucru ce cântăreşte greu în familiile mai încercate de lipsa banilor, preoţii spun că totuşi nu ar trebui să ne fie prea greu să ţinem post de la mâncare. Ei nu recomandă produsele vegetale scumpe ori fructele exotice, ci acele alimente pe care le găsim şi preparăm acasă ori care sunt procurate mai lesne (cartofi, varză, fasole, orez, linte, năut, ciuperci, miere, nuci, făină, mălai, mere, pere, portocale). Și, la urma urmei, nici îmbuibarea cu acestea nu înseamnă postire. În Postul Mare, care este perioada din an cu cea mai mare chemare spirituală, sunt două dezlegări în praznicele împărăteşti, de Buna Vestire (25 martie) şi de Florii (21 aprilie, anul acesta) este dezlegare la peşte. Dezlegarea la untdelemn şi vin se dă doar sâmbăta, duminica şi la sărbătorile cu cruce neagră, inclusiv în Joia Patimilor. În tradiţia populară, Postul Mare se numeşte Patruzecimea sau Păresimi, iar primele două zile se numesc Lunea Curată şi Marţea Vaselor, fiind dedicate purificării spaţiului, pregătirii borşului şi spălării vaselor „de dulce”.

Fără nunți și petreceri

Fiind o perioadă de întristare, în timpul Postului Mare nu sunt îngăduite nunţile, petrecerile zgomotoase, care prin veselie nu se potrivesc cu postul. Bisericile au fost „îmbrăcate” sobru, în negru și la fel sunt veșmintele preoților, cu excepția duminicilor și a sărbătorilor. Perioada postului nu înseamnă doar reţinere la mâncare, ci este o vreme de smerenie şi de meditaţie. Postul înţeles doar ca efort alimentar nu are nici o valoare. În viaţa creştinilor ortodocşi, posturile care preced marile sărbători au o importanţă cu totul deosebită pentru că de ele este legat unul din actele centrale pe care ei le îndeplinesc în biserică, şi anume spovedania care le deschide calea către împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului. Respectarea postului este o datorie a fiecărui creştin. Sunt totuşi şi situaţii de excepţie. Au iertare de a ţine tot postul copiii, bătrânii şi oamenii bolnavi. După rânduiala Bisericii, copiii care nu au împlinit şapte ani pot să mănânce orice fel de alimente în Postul Mare. Dacă medicul le dă voie, bolnavii şi bătrânii trebuie să postească doar în prima şi ultima săptămână. Pentru celelalte zile au dezlegare la peşte, icre, ouă, lapte şi brânză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.