Fapt divers

Întâmpinarea Domnului – semnificații și obiceiuri

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare importantă pentru creștini. Ea este prăznuită la 40 de zile de la Nașterea Domnului (Crăciun), la 2 februarie, în fiecare an.

Semnificații

Semnificația pentru Întâmpinarea Domnului este împlinirea Legii ce prevedea ca orice întâi născut, de parte bărbătească, să fie dus la Templu, unde să fie afierosit lui Dumnezeu, în a 40-a zi de la naștere. În acest moment se făcea și curățirea mamei. Astfel, Mântuitorul a fost dus și el la Templu de către Fecioara Maria și dreptul Iosif. Ei au fost întâmpinați de dreptul Simeon și prorocita Ana.

Potrivit Tradiției, dreptul Simeon a făcut parte din traducătorii Pentateuhului din limba ebraica în greacă. În momentul în care a ajuns la textul „Iată Fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, a înlocuit termenul „fecioara” cu „femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioara (Luca 2, 25-26).

Simeon, om al rugăciunii, reprezintă așteptarea împlinirii profețiilor. În momentul în care acesta Il ia în brațe pe Hristos, rostește: „Acum slobozește (eliberează) pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).

Simeon cere a fi eliberat nu pentru că era plictisit sau obosit, ci pentru că era împlinit. Din cântările specifice acestei sărbători, aflăm că el pleacă spre a vesti și morților că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat.

Aducerea pruncilor la biserică

Intâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas ca pildă și la noi, ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserica, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.

Obiceiuri

În credința populară, ziua de 2 februarie este cunoscută sub denumirea de „Ziua Ursului“. Copiii erau unși cu grăsime de urs. Prin această practica se credea că puterea acestui animal era transferată asupra copiilor. Bolnavii de „sperietoare” erau tratați în această zi prin afumare cu păr de urs.

Se credea că, dacă în această zi este soare, ursul iese din bârlog și, văzându-și umbra, se sperie și se retrage, prevestind astfel, prelungirea iernii cu încă 6 săptămâni. Dimpotrivă, dacă în această, zi cerul este înnorat, ursul nu-și poate vedea umbra și rămâne afară, prevestind slăbirea frigului și apropierea primăverii.

sursa:crestinortodox.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *